Bu kadar kişi arasından ben nasıl iş alacağım demeyin

Bu kadar kişi arasından ben nasıl iş alacağım demeyin
https://www.birlikteihracat.com/gorsellere-atif/

Merhaba, ben Samet. 24 yaşındayım, 2020 yılında biyomedikal mühendisi olarak mezun oldum. İstanbul’da yaşıyorum. Mezun olduktan Android uygulama geliştirme alanına yöneldim ve şu anda bu alanda çalışmalar yapıyorum.

Çalışma masanı nasıl düzenliyorsun?

Evde masaüstü bir bilgisayar ve bir masam mevcut. Çalışma masamda genel olarak her zaman notlarımı aldığım bir defterim olur, bazen aldığım notlarımı bilgisayara geçirmek yerine ulaşması daha kolay olduğu için not defterime geçiririm.

Hayallerin neler?

Öncelikle hayatta bir şeyler başardığımı deneyimlemek, verdiğim emeğin karşılığını alabilmek, “bir şeyleri boşuna yapmamışım demek ki” dedirten durumları yaşamak diyebilirim. Ülkeme faydalı bir birey olmak ve yaptığım iş dolayısıyla da ülkemi iyi bir şekilde temsil etmek hayallerimden biri.

Freelancer olarak gününü tarif eder misin?

Benim freelancerlik harici herhangi bir iş deneyimim olmadı. Mesleğimi yani aslında kendimi geliştirmek istediğim alanı öğrenebileceğim bir yerde çalışmadım. Dolayısıyla freelancerlikten gelir elde etmeye başlamadan önce günümün tamamı öğrenme, araştırma ve uygulama üzerine geçiyordu.

Benim için mezuniyet sonrası dönem bu şekilde devam etti. Kendi yeteneklerimin öncelikle kendi işimi gördüğünü gözlemledikten sonra “neden başkalarının işini de yapamayayım ki” düşüncesi ile Upwork’te işlere başvurdum.

İş almaya başladığım günlerde ise günüm yine öğrenme, araştırma ve o işi yapmakla geçiyordu. Hem öğrenme hem çalışmanın beraber yürütüldüğü çok güzel bir süreç içerisinde oldum.

Freelancer olmaya ne zaman karar verdin?

Mezun olduktan sonra freelancer olmak gibi bir hayalim, hedefim yoktu direkt olarak. Kendi işime yarayacak bir mobil uygulama geliştirme ve bunu markete koyma ve yaptığım işe karşılık alacağım tepkileri gözlemleme ve buna göre ileriye dönük bir plan yapma yönünde bir hedef, hayal oluşmuştu içimde.

Bu doğrultuda mezun olduktan sonra 6 ayımı sadece bu uygulamaya verdim, mobil uygulama geliştirme, yayınlama süreçlerini birebir tecrübe etmem, “bu alanda yapabileceğim işlere yönelme” fikrinin oluşmasına sebep oldu. Bu konuda içimde oluşan güven hissi de Upwork platformu ve Birlikte ihracat ile tanışmamı sağladı.

Upwork’e Mart 2021’de kaydoldum ve 2 hafta sonrada ilk işimi Amerikalı bir müşteriden aldım. Upwork’te başlangıç seviyesindeki işlerinde mevcutluğu ilk işimi başarıyla almama sebep oldu.

Alanımdaki yeni mezunlara tavsiyelerim neler?

“Bu kadar kişi arasından ben nasıl iş alacağım” veya “beni neden seçsinler ki” düşüncesi bende ilk başlarda hâkim olduğu için, eğer bu 2 düşünceye sahiplerse, ne kadar yersiz bir düşünce olduklarını fark etmeleri gerekir. “Ben kendime mobil uygulama geliştirdim, kendi işimi öncelikle yaptım ve başkalarının işini de pekala yapabilirim” dedikleri noktanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Kotlin programlama dilinin, Java’da daha öncelikli olarak öğrenilmesi gerektiğini tecrübe ettim. Ben de mobil programlamaya Java ile başlamıştım, ancak kullanılan dokümanlarda artık Kotlin daha çok tercih ediliyor, dolayısıyla bu alanda Kotlin’in çok önemli olduğunu tecrübe ettim.

Bu kararı verirken kafandaki en büyük engel neydi?

“Bu kadar kişi arasından beni neden seçsinler ki, hiçbir tecrübem de yok, önceden iş deneyimimde yok, neden işe başvururken beni alsınlar” fikri karar verme aşamasında en büyük engel olduğunu söyleyebilirim. Daha önce bu alanda hiç iş tecrübemin olmaması durumu ile bu alanda bir şeyler başarabildiğimi görmem ve başarabileceğimi hissetmem durumunun zıtlaşmasından galip gelenin kendime inanmam olması süreci atlatmama yardımcı oldu.

Seni freelancer olmaya iten sebepler

Yeni mezun birisi için mezun olduğu bölümle ilgili iş arama süreçlerinin psikolojik olarak zorluğu ve can sıkıcı, yorucu bir süreç olması beni freelancer olmaya dolaylı olarak iten sebep diyebilirim. Tam zamanlı çalışma deneyimim olmadığı için bu konuda bir kıyaslama yapamayacağım, ancak freelancer olarak kalmaya iten sebepleri açıklayacaksam, en büyük sebebin kendi iş düzenini kurmak ve kendini iş alanında daha iyi gözlemek olduğunu söyleyebilirim.

Neden ihracat?

İhracat çünkü farklı ülkelerden farklı insanlarla tanışma, iletişim kurma fırsatını vermesi. Tabiki de en büyük avantajı dolar kazanma yönünde.

Çalıştığım freelancer platformları

Sadece Upwork 😊

Profilimi hazırlarken dikkat ettiğim konular

Hangi programlama dilini bildiğim, hangi programları kullandığım ve neler yapabildiğimi göstermek. Yeni öğrendiğim konuları da ekleyerek, bu konuda ihtiyaç duyan kişilere bir alternatif oluşturmak.

Upwork’te %100 Dolu Profil Oluşturma Rehberi
Upwork profili oluşturma hem platforma kabul edilmenizi hem de ilk işlerinizi alma konusunda kritik öneme sahip. Size bugün her yönüyle Upwork profilinizi nasıl oluşturacağınızı anlatacağım. Yazı çok uzun, üşenenler için kısa bir özetle başlayalım: En az 5 adet portfolyo ekle.Seninle aynı sektörde o…

İngilizce İletişim

Üniversite hayatım boyunca İngilizce okumalar yapmak Upwork’te yazılı iletişim konusunda bana çok yardımcı oldu. Upwork’te müşterilerle sözlü iletişime şu aşamada hiç girmedim.

Doğru müşteri seçim terchileri

Kendi alanımda daha önceden bir tecrübem olmadığı için Upwork’te aldığım ilk işlerde bana en uygun, bu alanda başlangıç seviyesinde olan işlerdi. Dolayısıyla geriye dönüp baktığım zaman ilk zamanlarımda  en doğru müşterinin başlangıç seviyesinde, nispeten daha tecrübesiz freelancerlara toleranslı yaklaşan müşteriler olduğunu söyleyebilirim. Daha sonra farklı kişilerle çalıştıkça, en doğru müşteri de kendi tecrübemize göre ortaya kendiliğinden çıkıyor diyebilirim.

Upwork’te doğru müşteri nasıl seçilir?
İdeal müşteri kavramı her freelançer için farklı olsa da müşteriyle konuşmadan önce on araştırma yapabileceğimiz bir çok nokta vardır. Müşteri ile konuşmadan önce dikkat edilecekler:Ödeme Yöntemi ve Kayıt TarihiGenelde Upwork’te yeni kayıt olmuş müşterilerin ödeme yöntemleri onaylı olmayabiliyor. Bu…

Geldiğim aşamada şu anki farkındalığımla ilk işimi aldığım müşteriler tekrar kesinlikle iş almak isteyeceğim kişiler değil. Şu ana kadar ki tecrübemden, özellikle son dönemde çalıştığım müşterileri düşündüğüm zaman en doğru müşterinin yazılım işinden anlayan, anlayışlı ve iletişimi düzgün kişiler olduğunu söyleyebilirim. Özellikle emir kipiyle konuşmayan, istediği şeyleri rica ile isteyen (could you please do this, yes please), sizi motive eden(özellikle emojilerle), olumsuzlukları tolere edebilen ve size fırsat tanıyan, sizi anlayışla karşılayan kişiler benim açımdan en doğru müşteriler.

Hangi işe başvuruyorum?

Sadece Android programlamayla ilgili işlere başvuruyorum.

Freelancerlik sürecinde yaşadığım zorluklar

İlk başlarda, bazen özellikle ilk iş aldıktan sonra aralarda iş alamama gibi durumlar olabiliyor, tabi bunun sebebi de kendi açımdan tecrübemin daha düşük olması ve doğru işlere başvuracak tecrübeye sahip olamamaktı. Bu süreçlerde bir motivasyon kaybı oluşabiliyor ancak bu motivasyon kaybını da “demek ki hala bilmediğim çok şey var ve bunlarda da kendimi geliştirmem gerekiyor, yeni şeyler öğrenmem gerekiyor” düşüncesiyle de bu zorlu süreçlerden çıkabiliyorsunuz. Bu zorluğunda aslında çok öğretici ve yararlı bir tarafı da olabiliyor.

Freelancerliğe ilk başlayacaklara tavsiyelerim

Bugünlerde geldiğim yer ve edindiğim tecrübe itibariyle öncelikle ilk başladığım zamanlardaki kendime vereceğim ilk tavsiye “kendi bilgi düzeyini, seviyenin farkında olarak beklentini ona göre tutmak” olabilirdi.

İlk işimin hikayesi

İlk işimdeki müşteri Amerikalıydı. Şu anki edindiğim tecrübe ile tekrar çalışabileceğim niteliklere sahip, beni  alanımda geliştirebilecek işlere, görevlere sahip  bir kimse olmasa da işlerini tamamlamakla bana sağladığı özgüven çok önemliydi ki işi bitirdikten sonra 5 yıldız verip büyük harflerle “great engineer” yazması bana çok büyük bir motivasyon sağlamıştı :)

Başlangıç seviyesindeki biri için çok uygun bir profile ve işlere sahipti ki yaptırdığı her işin bütçesi düşük olsa da, arada attığı ufak bonuslar da motive ediciydi. Geriye dönüp baktığım zaman, kendisiyle iletişim sorunları yaşadığımız anlar olsa bile bana çok şey kattığını görüyorum.

Moralim bozulduğunda ne yapıyorum?

Geriye dönüp baktığım zaman moralimin bozulduğu anlarda kesinlikle yaptığım şey kendi alanımla ilgili eksik olduğum yerlerin üzerine gitmek, o yerlerle ilgili araştırmalar yapmak oldu ki bunun bana faydası inanılmaz oldu. Zaten o eksik olduğum yerleri öğrenme sürecim olmasaydı yeni işler almakta da zorlanacaktım. Şu an edindiğim tecrübe ile uzun süreli müşterilerle çalışmakta moral bozukluğuna uğramamaya da sebep oldu. Müşterilerle iletişimde bazen can sıkıcı şeyler olsa da en sonunda illa ki ortak bir noktada buluşulabiliyor.

Birlikte İhracat topluluğunun benim için faydası

Yeni mezun bir freelancer olarak bu alanda yalnız olmadığımı ve içinden geçtiğim zorlu süreçleri benim gibi daha önce de tecrübe eden insanların varlığı bana çok yardımcı oldu. Aynı şekilde çok deneyimli isimlerin varlığı da onların gözünden bakmamı da sağladı. Özellikle şirketleşme, vergiler gibi bilgimin olmadığı ve zorlandığım konularda danışabileceğim insanların varlığı freelancerlik alanında güvenle kalabileceğimi bana gösterdi.

Gelecek hedeflerim

Öncelikle kendi alanımda Android ile sınırlı kalmamak ve öğrenebileceğim, eksik bildiğim kısımları tamamlamak diyebilirim.

Topluluğa katıl

Freelancer olarak gelişmiş ülkelerde bizimle aynı işi yapanlarla aynı gelire sahip olmanın yollarını birlikte keşfediyoruz. Bu yolda bize katılmak istersen aşağıdaki butonu kullanabilirsin.