Yumurtayı içerden kırmak senin görevin

Yumurtayı içerden kırmak senin görevin
https://www.birlikteihracat.com/gorsellere-atif/


6 yıl kamuda uzman olarak çalıştıktan sonra, maddi ve manevi anlamda kuruma sunduğum katkının karşılığını alamadığımı görerek istifa ettim. İstifa etmeden önceki 3 yıl, sahip olduğum vasıflara ekstra 2-3 skill daha eklemiştim.

İstifa kararımı kolaylaştıran etmenler

Sosyal bilimlerden gelmeme rağmen, data science alanında R ve Python’da başlangıç seviyesini geçecek derecede ilerlemiştim. Kendi sektörümdeki tecrübem ile İngilizce ve Arapça biliyor olmam da beni istifa sürecinde cesaretlendiren unsurlardı. Muhtemel risklere karşı farklı alanlarda bilgi sahibi olmam bu süreci benim için kolaylaştırmıştı.

Maddi anlamda 2 yıl hiç gelirim olmasa da beni ve ailemi geçindirecek bir parayı kenara koymuş olarak istifa kararı aldığımı da belirtmeliyiz. Çocuksuz aileler için bu süre 6-12 ay olabilir diye düşünüyorum.

İstifanın artından İstanbul’u terk ederek ailemle daha sakin ve rahat yaşayabileceğim Trakya bölgesine yerleştim. Bu kararın kendime zaman yaratma ve kaliteli yaşama anlamında çok büyük faydasını gördüm.

Üçüncü işimde Santa Monica’dan saatlik bir kontrat elde ederek üzerimdem istifa sonrası geçiş stresini büyük oradan azaltmış oldum.

Müşteri iletişimin önemi

Gerçekten istifa edip freelancer olarak ilk işlerimi almaya başladığımda, müşteri iletişiminin bazen işi bilmekten daha önemli olduğunu farkettim.

Siyah beyaz olmamakla beraber kötü bir iletişim ile konuya hakim olsanız bile iş alamayabilirken, iyi bir iletişim ile konuya az hakim olarak işi rahatlıkla alabileciğimi anladım.

Bu, beni her müşteri için özgün iletişim dili ve nitelikli bir bağlam kurmaya itti ve geri dönüşler muhteşem oldu. İnsanların iş ilanlarındaki taleplerine, “bunu değil şunu yapmayı öneririm”, “o problemin muhtemel nedeni şudur” gibi sorumluluk alan ve konuya dair uzmanlığı anlatmak yerine doğrudan gösteren tarzda yazılarla başvurarak fark yaratmayı başardım.

6 ayda 10 yıldan fazla deneyim elde ettim

Bir süre sonra, aldığım işlerin beni inanılmaz bir hızda geliştirdiğini ve yeni konuları ve teknolojileri farkında olmadan öğrendiğimi farkettim. İstifa sonrasındaki 6 ayda, üniversite sonrası yaklaşık 10 yılda elde ettiğim gelişimden kat be kat fazlasını yaşadım.

En öğretici olan şeylerden birisi, müşterilerin problemlerinin ve onların ihtiyaç duydukları ürünlerin bize okullarda teorik olarak anlatılan şeylerle hiç de alakası olmadığıydı.

Örneğin; elde etmek istedikleri veriler düzenli, kolayca erişilebilir, istikrarlı kaynaklardan değil; dağınık, limiti belli olmayan, düzgün tanımlanamayan kaynaklardan elde edilmeliydi ve bunun için o işe özgü yaratıcı ve hızlı çözümler sunmam gerekiyordu. Bu uyanış, beni gerçek problem ve ihtiyaçların çözümü için gerekli becerinin “bilmek” değil, “bilmeyi ve öğrenmeyi bilmek” olduğuna ikna etti.

Beni freelancer olmaya iten sebepler

Beni harekete geçiren en büyük sebep biraz da 6 yıldır çalıştığım kurumda, anlam ve anlatı yaratabilme gücümün karşılığını alamamaktı. Sorumluluk alanım içerisinde fark yaratmaya ve verimli sistemler kurmaya çalıştığım halde hem maddi hem de manevi olarak aldığım karşılık 6 yıldır şaşmaz bir şekilde aşağı yönlü bir trend takip ediyordu.

Bu şartlar altında çalışmamın kendime ve dünyadaki diğer yaratıcı insanlara hakaret olacağını düşünerek, yaptığım işin sonucunda zararı da kârı da başka faktörlerin değil daha çok kendimin belirleyeceği bir çalışma sistemine geçmem gerektiğine karar verdim.

Kafamdaki en büyük engel neydi?

Çevrenin sessiz baskısı.

Çevrenin kurduğu baskı sanıldığı gibi, “aman, sakın ha” tarzında vurgulu ifadelerle kendini bulmuyor. Aksine korku duvarları görünürde hafif fakat korku tonlu ifadelerle oluyor: “Hem kurumsal, hem freelance işini beraber yürüt”, “önce bir bak bakalım para getiriyor mu”, “doktoranı da ihmal etme sakın”, “kurumsal bir şirket olsun bari”, “sigortayı ne yapacaksın?”

En samimi olduğun kişiler bile uçurumdan atlama niyetini söylediğinde, seni teşvik etmekten ve muhtemel başarısızlığında pay sahibi olmaktan kaçınıyorlar. Halbuki aynı kişiler mevcut verimsiz sistemde kalman için telkinlerde bulunarak hayatına daha büyük zararlar vermekten hiç çekinmiyorlar.

İşte bu noktada, nereden gelip nereye gittiğini en iyi bilen kişi olarak yumurtayı içerden kırmak senin görevin.

Düzensiz gelir stresini nasıl aşıyorum?

Gelecek 4-5 yıllık temel masraflarımı garantiye aldıktan sonra 2022 ve 2023’ü ürünleştirmeye adadım. Fiverr, Etsy ve kendi sitem üzerinden digital ürünler satmaya başladım.

Hali hazırda bu sistemden hafta 100$ civarı bir gelir elde ediyorum. Bu alandaki potansiyeli keşfetmek için kesinlikle 1-2 yıl ayırmaya değer olduğunu düşünüyorum. Günlük 500$’a çalışmaktansa, Günde 50 ürünü 10$’a satabilmek çok daha sürdürülebilir bir beceri olarak görünüyor.

Maaşlı çalışmanın özlediğim kısımları

Görece güzel bir geçiş yaptığım için hiçbir kısmını özlemedim diyebilirim. Özellikle dijital sektörlerde 1 aylık eski maaşın 1 saatte elde edilebileceğini görünce bu daha iyi anlaşılıyor.

Gelecek hedeflerim

Ürünleştirme ve danışmanlık işlerimde öngörülebilir bir hacim yakalayıp 2028 yılından sonra İtalya Amalfi’ye yerleşmeyi planlıyorum. Bu noktadan sonra data strateji alanındaki tecrübelerimi ürünleştirmiş olarak ve yeterli gelir akışı sağlamış olarak yaşamak istiyorum.

view of boats in amalfi harbor and town
Photo by sterlinglanier Lanier / Unsplash

Topluluğa katıl

Freelancer olarak gelişmiş ülkelerde bizimle aynı işi yapanlarla aynı gelire sahip olmanın yollarını birlikte keşfediyoruz. Bu yolda bize katılmak istersen aşağıdaki butonu kullanabilirsin.