Upwork'te %100 Dolu Profil Oluşturma Rehberi
Upwork profili oluşturma hem platforma kabul edilmenizi hem de ilk işlerinizi alma konusunda kritik öneme sahip. Size bugün her yönüyle Upwork profilinizi nasıl oluşturacağınızı anlatacağım. Yazı çok uzun, üşenenler için kısa bir özetle başlayalım:
- En az 5 adet portfolyo ekle.
- Seninle aynı sektörde olan diğer profilleri incele.
- Açıklama kısmında çok az I (ben) kullan.
- Sertifikalarını ekle.
- Açıklamada kendinden, yaşadığın yerden, heveslerinden bahsetme.
- Profilin gizli olmasın.
- Profil fotoğrafların için photofeeler.com'i kullanabilirsin.
- Büyük proje içindeysen küçük projeler haline getirip ekle.
- Projelerini mümkün olduğunca detaylandırın. Unutmayın size iş verecek kişinin projesi daha önce yaptığınız bir işle örtüşüyorsa işi alma ihtimaliniz 10 kat daha yüksek.
- Varsa başarı hikayelerini ekle.
- Firma adı veremezsen TR'deki en büyük X sektöründeki diyebilirsin.
- Gizlilik sözleşmesi varsa problem olacak kısımları kapatıp profiline ekleyebilirsin.
- Saat ücretine dikkat edin ve kuşumsemeyin. Verdiğiniz saat ücretini 168 saat ve 7 TL ile çarpın. Örneğin: 30$ saatlik ücretiniz varsa aylık 35K TL gelir yapıyor. Bu rakam sizin mevcut maaşınıza yakın mı?
- Upwork dışında Github, dribble gibi yerlerde portfolyon varsa kesinlikle ekle.
- Profilik doluluk oranı %100 olsun.
- Projelerinin ekran görüntüleri de İngilizce olsun.
Upwork’teki başarın için profesyonel bir profil gerekli olacaktır. Potansiyel müşterilerinle tanışman, dikkat çekmek ve kendini rekabetten ayırmak için önemli bir fırsattır – yalnızca tekliflerinin bir parçası olarak değil, aynı zamanda profilini keşfedebilecek potansiyel müşteriler için de. Birçok müşteri, ihtiyaç duydukları becerilere sahip freelancerları arar ve onları iş ilanlarına bakmaya davet eder; işletmelerin proje ihtiyaçlarını daha hızlı ve başarılı bir şekilde karşılamana yardımcı olabilecek proaktif bir yaklaşımdır.
Profilini tamamlamak, müşterilere ihtiyaç duydukları bilgileri vermekle sınırlı kalmaz. Ayrıca, Upwork’ün seni alakalı projelerle eşleştirmesine de yardımcı olur ve bu Rising Talent statüsüne veya Top Rated statüsüne ulaşmak istiyorsan gereklidir.
Yazının konusuna gelmeden önce freelancer çalışmak mesleğine ve yeteneklerine uygun olup olmadığına göz atalım mı?
Bölüm 1
Mesleğin Upwork’e uygun mu?
Upwork’de kimler iş yapabilir sorusu bana çok geliyor. Ben data-analistim. Kullandığım çok basit bir formül var. Sen işini evden çıkmadan bilgisayar başında yapabiliyor musun ve yaptığın iş tek başına bir anlam ifade edebiliyor mu? Bu iki soruya da cevabın evet ise sen iş yapabilirsin.
Örneğin çeviri yapıyorsan, uygulama geliştiriyorsan, dijital pazarlama yapıyorsan. Öğretmen isen online eğitim verebiliyorsun. Mimar isen 3D Tasarım yapabiliyorsun. Bu insanlar da masa başı çalıştıkları için çok rahat çalışıyorlar. Örneğin fotoğrafçıysan, özel çekimlere gitmen gerekiyorsa sana uygun olmayabilir.
Mesleğim Uygun mu?
İyi profil nasıl oluşturulur göstermeden önce biraz daha işin felsefesine girmek istiyorum. Profil seni ilk defa tanıyan birisinin seni anlama noktası. Ona belirli birkaç şey veriyorsun, ona bakarak seni anlamaya çalışıyor. Hedef kitleyi anlamak gerekiyor. Upwork’te seni hiç tanımayan birisi hesap geçmişin yoksa sana çok çok kapsamlı bir iş vermez. O yüzden ilk dönemde görece düşük işlerin ön plana çıkması gerekiyor. Upwork Linked-in değil. Yani bütün geçmişini yazmamalısın. Bir işveren core işini yaptırmaz. Hatalı olsa da kabul edebileceği bir işi yaptırır. İlk başta biraz kırabilir fakat bu işin doğası bu. Mümkün olduğunca ücreti düşük ve halihazırda deneyiminin yüksek olduğu işi ön-plana çıkart. İlk defa seni tanıyacak birisinin görmesini istediği şeyleri yaz. Zaten o kişiye bir iş yaptıysan ve bir güven oluştuysa o kişiyle uzun süre çalışabiliyorsun.
Profil Felsefesi - Upwork Eğitimi
Bu yazıda şunları inceleyeceğiz:
- Becerilerinizi sergilemek için profilinizin her bir bölümünü nasıl kullanabilirsin?
- Profesyonel bir profil resmi seçmeyle ilgili ipuçları,
- Uzmanlığını nasıl sergileyebilirsin?
- Olağanüstü bir tanıtım videosu nasıl oluşturulur
- En iyi çalışmanı vurgulamak için ipuçları
- Sertifikalarını listelemeyle ilgili tavsiye
- Geçmiş deneyimlerini de dahil etmenin önemi
- Eğitim geçmişini ve diğer deneyimlerini nasıl birleştirebilirsin?
- Profilini incelerken göz önünde bulundurman gereken ek ipuçları
Profilimi %100 doldurmak önemli mi?
Rising talent olmak için de birinci koşul bu arada. (İlayda)
%100 dolması için; education, employment history, other experiences, languages, skills gibi alanları yeterli ölçüde doldurmanız gerekiyor. Olayın özü bu. Bazı alanlar +5 bazıları +10 puan getiriyor mesela seçenek olarak videolu tanıtım da koyabilirsiniz +10 getiriyordu sanırım. Ama çoğu kişide yok gerek de yok yani tüm alanları doldurarak 100 yapabilirsiniz. Profil düzenleme seçeneğinden yapılıyor.
Profilin %100 doldurulması için hangi bilginin ne kadar etki edeceği burada yazıyor. https://support.upwork.com/hc/en-us/articles/211063188-Create-a-100-Complete-Freelancer-Profile (Ergün)
Profilin 100% tamamlanmış olması önemli. Örneğin Top Rated badge alabilmeniz için 100% olması şart. Tam dolu profil için tek bir yol yok. Farklı farklı alanlara bilgi ekleyerek farklı kombinasyonlarla 100%'e ulaşabiliyorsunuz. (Berke)
Bölüm 2
Profil açıklamasını yaz
Ben ben ben. Profil açıklamanda kaç tane ben (I) var? Kendimizden bahzetmeyi çok severiz ve sürekli kendimizin iyi olduğu kısımları ön plana çıkarmaya çalışırız. E zaten profil bunun için değil mi? HAYIR. Profil senin değil senin iyi yaptığın işleri ön plana çıkardığın bir alan.
✅ Şunları yapın:
- Kısa tutun
- Profesyonelliğinizden bahsedin
- İş sürecinizi açıklayın
- İş odaklı değerlerinizi (tercih ettiğiniz işleri) anlatın. Siz de müşteri seçiyorsunuz.
- Bol madde, uygun ve temiz emojiler kullanın.
🛑 Şunları yapmayın:
- Hayallerinizden bahsetmeyin. Hayallerinle değil yaptıklarınla ilgileniyorlarlar. Kötü ama dramatik bir örnek. Peçete isen masaya dökülen suyu silip çöpe atacaklar. Bakış açıları bu. Kötü mü? değil. Tertemiz gerçek. Bu gereceğe göre hareket edersek (aka oyunun kuralına göre oynarsak kazanırız).
- Ne kadar iyi olduğunuzu söylemeyin. Bunu sizin değil, işlerinizin söylemesi gerekiyor. Bir insan ne kadar bana güven, ben dürüstüm dese o kadar şüphelenmeye başlarsın değil mi?
- İşi zamanında teslim edeceğinizden de bahsetmeyin. Bu zaten varsayılan olarak gelen bir şey.
- Çok uzun yazmayın. Profilinize bakan bir kişinin 2-5 saniye içinde okumaya değer bulması; 15 saniye içinde de bütün yazılanları anlaması lazım.
- Benim profilimi kesin doğru gibi görmeyin.
Bu dediklerim ilk birkaç $10bin kazanmak için. Sonrasında çok farklı unsurlar devreye giriyor. Size önerdiklerimin tam tersini yapan saatlik ücreti $500 olan kişiler gördüm. Onlarda artık kapitalizim iş verenden freelancer'a değil; freelancer'dan iş verene işliyor. O nedenle profilinde ne kadar çok hikaye yazarsa değeri o kadar artıyor.
Bölüm 3
Becerilerini listele
Becerilerini ve deneyim seviyeni yansıtan saatlik bir oran belirle(saatlik ücret). Benzer serbest çalışanların ücret aralıklarına dair bir fikir edinmek için Upwork’te arama yapabilirsin. Ardından, profilini geliştirmene yardımcı olmak ve deneyimini ve uzmanlığını en iyi şekilde sergilemesini sağlamaktir.
Asagidaki ipuçlarını göz önünde bulundur.
- En iyi becerilern en ustte olmali
- 4 ila 6 arası beceri
- Upwork beceri testlerini geçmelisin
Becerilerini sergilemek için profilinin her bölümünü kullan. Upwork, güçlü yönlerini hızla belirlemene ve seni ilgili projelere bağlamana yardımcı olabilecek kapsamlı bir standartlaştırılmış beceriler listesine sahiptir. Bu beceriler ayrıca müşterilerin seni daha kolay bulmasına yardımcı olur, bu nedenle uzmanlıklarını yansıtmalıdır: Yalnızca iş veya istihdam geçmişin, portföyün, eğitimin gibi diğer profil bölümlerinden birinde yedekleyebileceğin becerileri listele.
Özelleştirilmiş profillerin sırası değiştirilebilir mi?
Profile settings alanına geldiğinde sağ üst köşede swap butonu var oradan değiştirebilirsin. (Efecan)
Upwork'te iki farklı alanda nasıl çalışabilirim?
Benim profilim mimarlık üzerine fakat yazılım öğreniyorum ve bu alanda da iş almaya çalışacağım. Bunun için ayrı bir hesap açılabiliyor mu? İki farklı disiplin için aynı hesabı kullanmak iş alırken pazarlama problemi yaratır diye düşünüyorum. Nasıl yapmak daha doğru olur?
Cevap: İki account açmak siteden sonsuza dek atılmanıza sebep olabilir. Ancak bir hesap altında iki farklı hizmete yönelik profil olabiliyor (Alper)
Bölüm 4
Profil fotoğrafını seç
Müşteriler, bir proje için onlarla meşgul olmadan önce bir serbest çalışmaya güvenebileceklerini hissetmek isterler ve profil fotoğrafın denklemin önemli bir parçasıdır.
Bir işe gittiğinizde insanların size söylediği ilk şeylerden biri, iyi bir ilk izlenim bırakmaktır. Aynı mantık, çevrimiçi platformlar için de geçerlidir ve siz profil resminiz aracılığıyla bu, müşterilerin profilinizde gördüğü ilk şeylerden biridir.
İyi bir ilk izlenim bırakmak için profil fotoğrafının yüzünüzü net bir şekilde gösterdiğinden emin olun, böylece müşteriler sizin tam olarak kim olduğunuzu bilir. Ayrıca, yüksek kaliteli ve gülümsediğiniz bir resim yükleyin ve kullanın.
Çoğu insan aksini söylese de yüz yüze görüşmeye ve yüzdeki sinyalleri almaya evrimleşmiş insanı ne kadar zorlasak da (en azından bilinç altında) içinin ısınmadığı bir freelancer ile çalışmaya ikna edemeyiz. Burada bahsetmeye çalıştığım karşı tarafı yanlış yönlendirinden ziyade kendinizi daha iyi ifade etmeniz.
Photofeeler uzun süredir kullandığım faydalı araçlardan. Bir nevi bsakalarının gözünden kendinize bakmanızı sağlayan ve sizi kendinizin ön yargısından kurtaracak araçlardan biri. Aşağıda kurucusunun farklı fotoğrafları ve değerlendirme puanları var. Aynı kişi, farklı fotoğraflar, müthiş farklı sonuçlar.
Sen olsan, aynı yeteneklere ve geçmişe sahip, hangi freelancer ile çalışmak isterdin?
Benzer çalışmayı ben de kendim için yapmıştım. Elimdeki fotoğrafları ekleyip en iyi geri dönüş alan fotoğraflarımı sadece Upwork profilimde değil, bütün sosyal mecralarda kullanmaya başladım.
Benim favorim 3. sıradaki fotoğraftı. Orada "cool" durduğumu düşünüyordum. Ama geri bildirimlere göre soğuk, mesafeli, sert, uzak durulması gereken kişi gibi ifadeleri gördüm. Likable kısmının düşük olduğunu da görebilirsiniz.
Photofeeler'ın nasıl kullanılacağını anlatmayacağım. Websitesinden kolaylıkla kayıt olup adımları izleyerek kullanabilirsiniz.
Tanıtım videosu oluştur
Bir giriş videosu, özellikle birçok freelancerın bu, isteğe bağlı bölümü atladığı için parlamana ve öne çıkmana yardımcı olabilir. Video oluşturmak göz korkutucu görünebilir ama öyle olmak zorunda değil! Kim olduğunu, üzerinde çalışmak istediğin projelerin türünü ve uzmanlık alanlarını açıklayan harika bir senaryoyla başla.
Bölüm 5
Ünvanına karar ver
Bir başlık bulmak basit görünebilir, ancak bu, genellikle freelancerlar tarafından gözden kaçırılan potansiyel güçlü bir araçtır. Neden bu kadar önemli? Çünkü bir müşteri aramada profilini bulduğunda görecekleri ilk şey ünvanın yani başlığındır.
Doğru Başlık
- Kişisel deneyimi
- Kısa ama etkili olmalı
Genel bakışınız, biri profiline göz atana kadar tamamen görünmez, ancak profilinin en üstünde olduğu için pazarlamanın da oldukça görünür bir parçasıdır. Kendini ve hizmetlerini tanıtmak için kullan.
LinkedIn'de yazdığın unvanın burası için uygun değil. Orada pozisyon bazlı, Upwork'te ise odak bazlı ünvanlar var. LinkedIn'de kendimi Data Analyst olarak tanıtıyorum ama Upwork'te "Google Data Studio Dashboard Creator"um.
İşe başvurduğunda veya müşteri arama yaptığında profilin, diğer profiller arasında, kendine yer bulmaya çalışır. O nedenle ne yaptığını net bir şekilde açıklayan 7-8 kelimeli vurucu bur başlık sevmek zorundasın. Bu unvan kesinlikle jenerik olmasın. Lütfen biraz zaman ayır.
Senin için bir arama yapıp sağ tarafa sonucunu koydum. Ortadaki arkadaşın profili sadece Upwork içine açık olduğu için adını ve yüzünü kapattım.
Şunlar dikkatimi çekti:
- Davinci ile renklendirme konusunda yardıma ihtiyacım varsa 1 ve 3 numaralı freelancer'a gideceğim. "Feature Film" konusunda ise ikinciye.
- Başarı oranları direkt göze çarpıyor. Keza profil fotoğrafları da.
- "3 jobs that match your search" dikkatimi cezbediyor.
- Ama elemeye başladığım ilk nokta unvan oluyor. Ünvanı beğenirsem profiline bakmaya başlıyorum ve şimdiye binbir emekle ortaya çıkardığımız profil işte o zaman devreye giriyor.
- Her profilin altında yetenekleri görebilirsin. O konuya birazdan geleceğiz.
Profil Title'ı birden fazla kategoriye girebilir mi?
Şöyle bir sorum var; "Graphic/Print/Packaging designer" etc. birden fazla kategoriyi kapsayacak şekilde bir title girmenin faydası var mı sizce? En çok kazanan freelancerlara baktığımda bu şekilde yapmışlar. Şöyle bir sıkıntım var, multidisipliner tasarımcıyım, logodan gazete ilanına, ambalaj tasarımından ui/ux design'a kadar her şeyi yapabiliyorum, bunu en iyi nasıl yansıtırım bunun peşindeyim, kafam oldukça karıştı.
Genelde görsel tasarımcılar olarak öyle bir sorunla karşılaşabiliyoruz ama bence en çok vurgulamak istediğin 2 özelleştirilmiş alanı adına yazıp, kalanını kendini tanıttığın kısma eklemek yaygın benim de incelediğim profillerden gördüğüm kadarıyla. Best graphic designers in upwork gibi aratıp seçki profillere de ulaşabilirsin, ben de baka baka kendiminkini düzenledim ama olabilecek en iyi profil de olsa ilk işler biraz şans. (Ceyda)
Alt profil açmalı mıyım?
Upwork'te 1 ana 2 alt profil oluşturma şansın var. Böylece birden fazla alana özelleşmiş profillerle iş alma şansını artırabilirsin. AMA sana bir şey sormak istiyorum; yaklaşık 1 milyon aktif freelançerin olduğu bir platformda hem tasarım, hem yazılım hem de sosyal medya yönetebilen "daha önce iş almamış" bir freelancera iş vermek ister misin? Ben vermek istemem.
Eğer yaptığın işten para kazanacağına emin isen tek bir profil ile başlaman sana daha hızlı ilk işini getirecek ama henüz ne iş yapacağını bilmiyorsan mecbur alt profiller açıp, farklı işlere başvurup, geri bildirimlere göre hareket etmen gerekiyor. hangi profilden iyi geri bildirim alırsan diğer profillerini silip tek profile indirgeyebilirsin.
Bölüm 6
Portföyünü geliştir
Portfolyon potansiyel bir müşterinin dikkatini çekmesi için pratik olarak garanti edilebilir: Bu, işinin kalitesini ve uzmanlığının değerini gösterme de bir şanstır.
Eger Upwork'te yaptigin isler yoksa is verenlerin bakacagi ilk yerlerden biri portfolyon. Freelancer olmanin kurali kendinden daha cok yaptigin islerden konusmak. O nedenle buraya mumkun oldugunca fazla sayidi portfolyo eklemende fayda var.
Nişini yansıtan ve uzmanlığını kanıtlamaya yardımcı olan parçaları seç. Becerilerin özellikle görsel değillerse, her örneğin arkasındaki zorluğu ve çalışmanın nasıl bir etkisi olduğunu açıklamanın yaratıcı yollarını bulmaya çalış.
Yeni mezunların portfolyosu nasıl olmalı?
Freelancer platformlarında dünyadaki ilk defa yapılan bir şeyi istemezler. O nedenle daha önce bir projeyi yapıp bitirmiş olman (müşteri için veya kendi projen olarak) çok büyük avantaj. Peki yeni mezunsun ve daha önce hiçbir işte çalışmadın, dolayısıyla portfolyon yok. İşte bazı öneriler:
- Okulda yaptığın projeleri (olduğu gibi veya geliştirerek) koyabilirsin.
- İnternette bulduğun örnekleri kopyalayarak (ctr C, V değil, tekrar aynısını kendin yaparak) portfolyona ekleyebilirsin.
- İşi alma ihtimalin çok düşük olsa da Upwork'te işlere portfolyosuz başvurabilirsin. Sonrasında iş gelmese bile işi almış gibi yapar portfolyona koyarsın. Upwork'te birbirine benzer işlerin geldiğini görünce şaşıracaksın.
Yukarıdaki yöntemlerle 2-3 ay içerinde portfolyonda ciddi sayıda örnek olacaktır.
Bir de rahat ol. Küçük veya büyük bitirdiğin her şey projedir. Güzel bir görsel ve açıklama ile profiline eklediğinde profilin dolu görünecek ve kendine güvenin yerine gelecek. İçerik aynı olsa da kendine müthiş güven duyduğunda yazdığın cover letter'lar çok ilginç bir şekilde daha yüksek geri dönüş sağlıyor. Henüz çözemedim.
Büyük projeleri nasıl eklemeliyim?
Çok büyük projeyi kendi başına çıkardıysan bu projeyi hem olduğu gibi hem de alt projeciklere ayırarak eklemeni öneririm. Bir müşteriyle ilk defa çalışacağında genelde sana büyük ölçekli işler vermeyecek. Küçük bir projede güven duyup sonra daha büyük ölçekli işlere birlikte yelken açacaksınız. Her bir alt projeyi bağımsız bir proje gibi görüp, isimlendirip, portfolyona ekleyebilirsin.
Kendi yapmadığın kısımları ise lütfen dahil etme. Gözünün ışıltısından müşteriye bu işi yaptım mesajını vermen gerekiyor. Bunu yazarken sana müşterinin kölesi gibi yaklaştığımı hissetim. Amacım eforunun karşılığını alacağın işlere seni yönlendirmek. Çekindiğin konuşmalarda müşteri genelde düşük bütçe ile ilerler ve gözü üzerindedir. Ama işin detaylarını biliyorsan kesenin ağzı açılır, müşteri seni rahat bırakır ve sen daha önce yaptığın işi tekrar yapacağın için rahat olursun. Rahat olarak para kazanmak asıl amacımız.
Her bir portfolyo için yaptığım kişiden izin almalı mıyım?
Eğer müşteri adını göstereceksen evet, anonim kalacaksa hayır.
Anonimliği biraz açmama izin ver. Bu kitabı olsütüran kişi kim diye sorarsam Zekeriya cevabını verirsin. Burada kitabı yazan kişi = Zekeriya'dır. Benzer şekilde izin almadan kullanacağın projelerde gösterdiklerin, anlattıkların da tek bir firmayı göstermemeli. Türkiye'de büyük bir firmada çalışan ve tanınan bir kişiysen o firmada yapıldığı açık bir projeyi maalesef saklayamazsın.
Firma bilgilerine saygı duyman gerekiyor. Hem sözleşme hem de etik açıdan. Eğer bir firmanın bilgisini, yanlışlıkla da olsa, başka firmaya gösterirsen güven kaybı kesindir. Çünkü, bu firmanın bilgilerini de ileride başka firmalara gösterebilirsin.
Yukarıdaki dashboard portfolyoma koyduğum örneklerden bir tanesi. Dashboard'un formatını bir miktar değiştirdim. Müşteri logosunu ve renklerini kaldırdım. Ürün kodlarını ve tarihlerini de kaldırdım. Böylece ürün kodlarından müşteriye gidemeyecekler, tarihten de yaklaşık müşteri büyüklüğünü tahmin edemeyecekler. Aşağıdaki dashboard hem her şeyi gösteriyor hem de hassas olan hiçbir şeyi göstermiyor.
Yazılarımı portfolyoya nasıl ekleyebilirim?
Eğer açık yazılarsa giriş paragrafı ve link. Eğer yayınlanmamışlarsa karşı tarafın kopyalayamayacağı ama kaliteni de gösterecek kadar (belki ilk paragraf) açık gerisi blurlu şekilde eklenebilir. portfolyona koyacak şekilde 3-4 tane makalenin sadece ilk 2 paragrafını yazıp ekran görüntüsü koyabilirsin. İçerik tamamen senin, istediğin kadarını gösterirsin. (Zekeriya)
Portfolyom Türkçe olabilir mi?
Olmamalı. Neden Türkçe portfolyoya sahip olmamanızı anlatan çok güzel bir video: https://www.youtube.com/watch?v=l84ZogtuYO4 (Zekeriya)
Yüksek bütçeli işler aldıktan sonra düşük bütçeli işlerin profilde kalması kötü bir izlenim midir?
Büyük bütçeden kastın $3-5K ise sırıtabilir ama $300-500 ise dursun. Zaten yakında görünmez (profilinde arkalarda kalacaklar) olacaklar. (Zekeriya)
Yeni portfolyo eklemek neden önemli?
Başvurudan ziyade ne kadar kişi geri dönüş yapıyora bakıyorlar. Bugün 4 başvuru yaptım, ikisiyle mesajlaşmaya devam ettim. Üstüne hediye verdiler. Bi aydır işi ağırdan alıyordum, etsye bakarken, grafiğim düşmeye başladı az aktif olunca.
Sonra yeni portfolio ekleyip başvuru yapmaya başladım, yukarı dönmeye başladı. Eğer eğriniz aşağı iniyorsa yeni portfolyo ekleyin. Aktifliğiniz önemli. (Burak)
Portfolyoda Under Review dönemi ne kadar sürüyor?
Müşteriye onay maili gidiyor onayladığı takdirde 24 saat içinde güncellenir. maili görmezse de 3 gün sonra portfolyo otomatik olarak ekleniyor. (Oğuz)
Upwork'te tamamlanılan bir işi portfolyoya eklediğimizde client'a bildirim gidiyor mu?
Eğer portolyoya eklerken iş ile ilişkilendirirsen gidiyor, 3 gün süresi oluyor karşı çıkmak için. Ama tabi müşteriye sormak lazım önceden. (Ali)
Proje üzerinden iş alma süreci nasıl ilerler?
Başından beri proje ile çalışıyorum, teklif vererek iş almaktan daha kolay ve hızlı olduğunu düşünüyorum. Daha olumsuz bir şey yaşamadım. Ama şartlarını ve paketin içeriğini çok açık yazmakta fayda var. Yuvarlak konuşmamak, net olmak lazım yani. (Nilsya)
Bölüm 7
Sertifikalarını listele
Kazandığın sertifikaları listelemek, özellikle müşterilerinin arayabileceği belirli sistemler veya yazılımlarla ilgiliyse, belirli bilgi veya becerilerini kanıtlamanda yardımcı olabilir.
İpucu: Anadilin olmayan dil becerilerini arayan müşterilerle bağlantı kurmana yardımcı olmak için, o dildeki yeterliliğini yansıtan sertifikalar eklemeyi düşün.
IELTS sertifikasi Upwork'te gecerli mi?
Ben sertifika olarak IELTS eklemiştim. Sonrasında İngilizce Fluent onaylı badge'i gelmiş. Community'nin de söylediği gibi sertifikayla ilgili sanırım Ali Kemal
IELTS'i inceleyip sertifikayı onayladıklarında (fluent) badge geldi. Hazırda geçerli bir ielts sertifikası varsa profilin hem %100 doluluğunu arttırmaya destek oluyor hem de ingilizce bilgisinin onaylanmasını sağlıyor. Sinem
Selamlar, bi paylaşım yapmak istiyorum. 2 gün önce Upwork profilime IELTS sertifikamı ekledim. Ayrıca eskiden çalıştığım mobil app projesini portfolio olarak ekledim. Ve 2 günde 3 tane invite aldım. Daha önce hiç invite almamıştım. İşine yarayan olur belki diye bu bilgiyi paylaşmak istedim. (Deniz)
Upwork'e ekleyebileceğim en kolay ve en ucuz sertifikalar nelerdir?
Liste dışından sertifikan varsa ekleyebiliyorsun.Eğer yoksa istanbul işletme enstitüsünden bir kurs almıştım onu ekledim ben.Sen de öyle yapabilirisn (Manolya)
Bölüm 8
Deneyimlerini ve referanslarını ekle
İstihdam geçmişinle ilgili ayrıntıları eklemek, müşterilerin Upwork içinde ve dışında geçmişini anlamalarına yardımcı olabilir.
Önceki rollerindeki sorumluluklarının ve başarılarının kısa bir açıklamasını ekleyerek başlayabilirsin; Şu anda aradığın proje türleriyle ilgili projelere özellikle dikkat et.
Freelance işiniz büyüdükçe, güvenilirliğini yeniden teyit etmene yardımcı olması için en etkileyici projelerinden birkaçı için yeni girişler eklemeyi düşün.
Geleneksel bir istihdam geçmişin yoksa, freelance çalışmanın odak noktasını özetleyen kısa bir açıklama ile tek bir satır öğesi şeklinde eklemeyi düşün. Başarıları vurgulamak ve uzmanlığını göstermek için madde işaretleri kullanabilirsin.
Linkedin profiline Upwork'u nasıl eklerim?
Şirket olarak Upwork seçip Self-Employed olarak ekleyebilirsin. Ebubekir
Referanslarin genelde ilk birkac isi alman icin gerekli. Uzay kapsulunu atmasferin ust katmanlarina tasiyip gorevini tamamlayan roket gibi dusunebilirsin.
Upwork'te en gecerli unsurun Upwork iicnde aldigin isler oldugunu soylemistim. Peki ya henuz Upwork icinde hic is almadiysan? O zaman daha once calistigin kisilerden/firmalardan aldigin yorumlar onemli hale gelecek.
Profilinde asagiya dogru scroll ettiginde "Testimonials" kismini goreceksin. Burada geri bildirim alacagin kisilerin LinkedIn ve sirket e-posta adreslerini girmeni istiyorlar. Sornasinda karsi tarafa e-posta gidiyor ve degerlendirmesini yaziyor. Genelde 2-5 gun icinde manuel onaydan gecerek profilinde gorunmeye basliyor.
Bölüm 9
Eğitim geçmişini unutma
Bilgin yalnızca önceki iş deneyiminden kaynaklanmıyor! Eğitimin ve diğer etkinlikler – örneğin gönüllü işler, mentorluk programları, çevrimiçi kurslar ve diğer ders dışı etkinlikler – ne yaptığını ve kendinizi online olarak nasıl sunacağını şekillendirmende yardımcı olabilir.
Upwork Skill Certification Süreci Nasıl İlerler?
İlk upwork zamanlarında bana da (Upwork Skill Certification daveti) gelmişti, Bu test sınavı (Yazılımcılar için) kodlama, (Tasarımcılar için de) portfolio sunumu şeklinde gerçekleşiyor.
Bende yazılımcı olduğumdan yazılımcılar için codesignal diye bağımsız bir platform ile anlaşılmış testleri bu siteden yaptırıyorlar. (Başka benzer platformlarda mevcut, hackerrank vb.) Bu platformlarda bir çok algortima sorusu çözebiliyorsunuz öncesinden gidip test edebilirsiniz kendinizi.
Daha önce (4-5 yıl) hackerrank te bir süre zaman geçirmiştim.
Test sınavı 2 aşamalı oluyor ilkini deneme sınavı gibi düşünebilirsiniz. Bunun hiçbir etkisi yok diyebilirim. Bunu tamamladıktan sonra size asıl test sınavını (90 dk süreli) gönderiyorlar.
Davet alırken sizlere hangi programlama dilinde sınavı çözeceğinizi seçiyorsunuz. 'Normalde sitede bir algoritmayı istediğiniz dilde çözebilirsiniz. Ama upwork davetiyle gelen davetiyede sadece belirttiğiniz dilde sınava giriyorsunuz.'
Sınav süresince kameranız açık kalıp ekranınızın kaydı alınıyor. Sınav sonrasında biri gerçekten sınavınızı tekrardan izliyormuş.
Neyse testten kalırsanız 6 ay kadar sonra tekrardan bu sınava girebiliyorsunuz, fakat davet beklemenize gerek yok, direkt [email protected] mail adresine mail atarsanız süreniz dolduysa size yeni bir sınav hakkı daha veriyorlar. (Sadece sınava giriyorsunuz artık ilk deneme sınavı yok.)
İlk gelen sınav davetiyesinde ben Python ile sınavı girmeyi seçmiştim. Sınav beklediğim gibi geçmedi muhtemelen sınavdan kaldım. Platformda tercübeniz olması lazım. (Ben platformda alıştırmaları hep kendi bilgisayarımda IDE (development ortamına) alarak yapıyordum ama bunu yapmamanız lazım.)
Muhtemelen ilk sınav öncesinde codesignal'in IDE'si o kadar başarılı olmadığı için kendi ortamıma alıp denemeler yaptım.
2-3 hafta önce günde 1-2 soru çözmek adına codesignal de biraz alıştırma yaptım. Bu arada [email protected] mail adresine tekrardan sınava girmek için mail attım. Bana yeni davetiye geldi (Gelen davetiyenin 14 gün geçerliliği var).
Sınava girdim. Bu sefer başarılı geçtiğinden emindim. Sınavı submit ettiğinizde hemen puanınız görünüyor zaten. Benimde sınaç sonucumu ekte görebilirsiniz.
48 saat içinden codesignal tarafından manuel kontrol bittikten sonra upwork'e haber veriyorlar, size de mail geliyor. Ardından asıl sonucu upwork size bildiriyor. Ekte bu 2 mail sonucunu da görebilirsiniz.
Asıl olay buradan sonra başlıyor. Codesignal'in mailinde onaylandı, upwork mailinde başarısız olduğunuz diyor.
Ben sonuçla sınavdan kalmak olmamalı diye düşünerek support ta yazdım sınavı geçme koşulu, minimum skor nedir diye klasik upwork ten gelen cevap bunu sizinle paylaşamayız dediler. Manuel bir süreçte işliyor dedi. Bende codesignal manuel süreci tamamlandı onlar onay verdi, onlardan gelen mail ile aynı dakika da sizlerden de fail maili geldi. Aynı dakika içinde manuel kontrol etmiş olamazsınız dedim.
Sonrasında bir R yaptılar, tamam biz bunu bir back-office team ile konuşalım. Ardından mail geldi kendi taraflarından bug varmış herkese fail dönüyorlar. Bunu düzeltmek için ilgili ekip çalışacak dediler.
Bu sorun giderildikten sonra sizlere de Badge'niz verilecek dediler. (Mehmet)
En yenisinden başlayarak, kurumun adını ve programını kronolojik sırayla listeleyerek her bir ilgili eğitim öğesinin ayrıntılı bir açıklamasını dahil etmeyi düşün.
Ayrıca “Diğer Deneyimler” bölümüne gayri resmi eğitim ve etkinlikler de ekleyebilirsin. Bu, değerini göstermeye yardımcı olabilecek araştırma projeleri, yarışmalar veya diğer ilgi alanlarını içerebilir.
Bölüm 10
Rakipleri profilleri analiz et
Bütün alanlara hakim değilim ama burada kendine uygun bir alan bulursan o alandaki top 20-30 profili görebiliyorsun. Profillere bakarken bazı noktaları gözünden kaçırmamanı rica edeceğim. Herkesin yolu ayrı. Freelancerlar çok fazla ve birkaç kişiden şey duydum. “Bu kadar iyi freelancer var, beni neden seçsinler?”
Diğer freelancerların profillerinden ilham alabilirsin, ancak seninkini orijinal ve benzersiz yapmayı unutma. En iyi profilleri görebileceğin bir link var. Browse Top Freelancers by Category – Upwork
Profil açıklamasına müşteri fikirlerini ekleyebilir miyiz?
Merhaba, iki ayrı beğendiğim stratejiyi paylaşmak istedim. Birincisinde, açıklama kısmında becerilerini anlatırken araya eski müşteri yorumlarından alıntılar koymuş. Mantıklı geldi çünkü açıklama kısmı yukarıda ve ilk bakılan yer. (Selim)
İkincisinde ise, kişisel tanıtım videosu çekmiş (ki bu özgün değil) ama bu sefer eski bir müşteri ile röportaj yapmış. Müşteri, bu freelancer ile çalışmanın faydalarını veya kazanımlarını anlatıyor. Çok iyi bence. https://www.youtube.com/watch?v=sHVSdQt1Rc0&feature=youtu.be (çok sürükleyici bir çalışma değil ama yine de mantık iyi)
Freelancer’dan çok işçi-arayanlar var. Bu profillerden bir kopyala-yapıştır yapma. İncele, detaylarına gir. Sadece esinlen. Kendi deneyimin ne ise, hayat seni nereye sürüklediyse ona uygun bir profil oluştur. İnan burada seninle rekabet eden 100 kişi varsa 1000 farklı iş var. Ayrıca en yüksek freelancer genelde meşguller ve iş alamıyorlar.. Bu senin için bir avantaj. [YouTube]
Benzer Profillere Bakmak
Aşağıdaki ek ipuçlarını göz önünde bulundur:
- Müşterilerin hakkında profil oluştur. Onlara nasıl yardım edebilirsin?
- En güçlü becerilerinde tutarlı ol ve becerilerini (unvan, beceriler, genel bakış, iş geçmişi) yedeklemek için tüm profil bölümlerinden yararlan.
- Tüm bölümleri tamamlayarak güven oluşturmada yardımcı ol.
- Kendi dilinde kısa ve anlaşılır ol.
- Her bölümü dikkatle oku ve profilini düzenli olarak güncelle
- Etkin olmayan sözleşmelerle ilgili işlem yaparak JSS puanın üzerinde daha fazla kontrol uygulayarak itibarını takip et.
- Etkinlik olmaması nedeniyle profiliniz “özel” olarak değiştirildiyse profil görünürlüğünüzü güncelle.
- Upwork’ün seni işlerle daha iyi eşleştirmesine yardımcı olmak için profil ayarlarındaki diğer profesyonel hesapları bağla.
- Davetlere ve mesajlara hızlı bir şekilde yanıt vererek mükemmel bir yanıt verme puanı elde et.
- Profili müsaitliğini güncelle, böylece daha fazla davet alırsın. Yanıt veremeyecek yoğunlukta olduğunda, yanıt verme puanına zarar verme riskine girmemek için profilini “uygun değil” olarak ayarla.
Profilimi başkasının gözünden nasıl görürüm?
https://www.upwork.com/freelancers/xxx?viewMode=1 xxx yazdığım kısma kendi profil kullanıcı adınızı yazarsanız yani özetle profil linkinizin sonuna ?viewMode=1 eklerseniz dışarıdan kendinizin nasıl göründüğünü görebilirsiniz
Profilini yayınlamadan önce arkadaşlarından sana geri bildirimde bulunmalarını da isteyebilirsin. Bir başka iyi taktik de profilini yüksek sesle okumaktır: Profil yazılarının iyi akıp akmadığını, güzel bir ritmi olup olmadığını ve senin gibi gözüktüğünü görmenin harika bir yoludur.
Bölüm 11
Saatlik ücretini belirle
Bu yazıyı okuyorsan aklında saatlik ücretinle alakalı bir düşünce yok demektir. Ne yapıyorsan yap ilk ricam saatlik ücretin $30'in altında olmasın. Burada hem rekabet çok yüksek hem de cüzdanı dar iş verenlere daha çok maruz kalabiliyorsun.
Asla iş almak için saatlik ücret verme. kendini güveniyorsan sana uygun saatlik ücreti profiline yazman en doğal hakkın.
Asla iş almak için saatlik ücret verme. kendini güveniyorsan sana uygun saatlik ücreti profiline yazman en doğal hakkın. Ayrıca düşük saatlik ücret veya işlere düşük bütçe ile başvurmak işine duyulan güven eksikliğinden kaynaklanır (en azından böyle algılanır) ve "beleşçi" diyeceğimiz iş verenleri sana doğru çeker. Bu kişiler de 3 kuruş para için seni sömürürler.
Eğer saatlik ücret hakkında hiçbir fikrin yoksa diğer freelancer'lara bakabilir veya şu formülü uygulayabilirsin:
- 6: Zekeriya çarpanı 😂
- 160: Aylık çalışma süresi
- 9: Dolar kuru
((Turkiye'deki tam zamani isinin maasi x 6) / 160) / 9
Bu hesaba göre aylık 8bin TL net ücret alıyorsan saatlik ücretin $35 ($33) oluyor. İlk işlerinin sabit ücretli olmasını tercih ettiğim için saatlik ücretin yüksek olması işi almana engel değil aksine destek olacaktır.
Bölüm 12
Sabırlı ol
Freelancerlık bahsedildiği ya da dışarıdan gözüktüğü kadar ‘’rahat’’ bir meslek grubu değil. Yükselmiş bir freelancer, dışarıda çalışan herhangi bir kişiden çok daha iyi durumdadır, bu aşikar. Lakin o hedefe gidene kadar düştüğün belli başlı patikalardan geçeceksin.
Hiç kimse yeni bir freelancera çok fazla sorumluluk ya da yüksek paralar teklif etmez. Kendini bu yolda geliştirip, basamakları adım adım çıkarsan sonucunda mutlu sona doğru ilerlemiş olacaksın. Sadece sabırlı ve azimli olma kozlarını asla hafife alma, daha çok çalış ve kendi işinin patronu ol.
Plus Üyelik algoritmik olarak bir avantaj sağlıyor mu?
Talent success ablaya plus üyeliğin algoritmik olarak iş bulmada regular kullanıcılara karşın bir avantaj sunup sunmadığını sordum, here iş the answer: Kullanmadığın zamanlarda geriye atmıyor demek ki profilini plus olunca (Ceyda)
Upwork Plus üyelik mantıklı mı?
Plus hesabın kilit avantajı başvuracağın işlere verilen teklif aralığını görebilmek, onun dışında pek bir numarası yok. Tasarım konusunda da bolca iş var izlenimlerime göre, nasıl başvuracağını da öğrendiysen 80 credit gayet iş görür. (Özer)
Üç aydır plus üyeyim, arada bir iki haftalığına üyeliği durduğumda oldu. Somut bir delilim olmasa da kendi tecrübemi söyleyeyim: Üç büyük işimi de plus üyesi iken aldım. Bu tamamen tesadüf de olabilir. Ama sırf bu tecrübe yüzünden, aylardır iş başvurusu yapmamama ve connectlerim birikmesine rağmen plus üyeliğimi devam ettiriyorum. Bir şekilde büyük müşterilere giden yolda bir kolaylık sağladığını seziyorum. Dediğim gibi tamamen subjektif tecrübem bu.
Dediğim üç büyük iş sırasıyla: 34$/h, 48$/h ve 60$/h. Satın alarak değil de işlerden kazandığınız para ile en azından bir ay denemenizi tavsiye ederim (uzun süredir iş alamıyorsanız) Karşı tarafın ekranında plus üyesi olduğunuz bir badge ile belli olmuyor. Bir kayırma varsa bunu algoritma görünmeyen bir şekilde yapıyordur. (Abdullah)
Profilimi gizledigimde Upwork'ten aldigim davetler azalir mi?
Merhabalar, eğer cevap vermekten sıkılmayacaksanız public kalması ve gelen taleplere yoğunluktan ötürü yardımcı olamayacağınızı ileriki dönemde farklı projelerde çalışabileceğinizi belirtmek uzun vadede olumlu etki yaratacaktır. Çünkü insanların bir kere iletişime geçtikleri ve doğru iletişim kurabildigini düşündükleri kisilerle çalışmak istiyorlar. En azından kendi deneyimim bu şekilde. (Muhammed Furkan)
Bölüm 13
Profilin onaylanmazsa?
Upwork daha popüler hale geldikçe, kimlerin iş başvurusunda bulunabileceği konusunda da daha seçici hale geliyor.
Profilin ilk seferinde onaylanmazsa paniğe kapılma. Bazı değişiklikler yaptıktan sonra tekrar gönderebilirsin.
Upwork’te profilini kaç kez gönderebileceğin konusunda bir sınırlama yok.
Bunun can sıkıcı olabileceğini biliyorum. Bu yüzden bugün, profilinizin Upwork tarafından onaylanma şansını artırmak için kamera arkasında test edilen ve kanıtlanmış stratejileri paylaşacağım.
- Upwork’e ciddi bir profesyonel olduğunu göster – en başından itibaren
- Yapabileceğin HER ŞEYİ profilinde anlat
- Asla tek bir iş alt kategorisi seçme
- Başlığının çok belirsiz veya çok spesifik olmadığından emin ol
- Profil genel bakışında özenli ol
- Evet, istihdam geçmişiniz var. Öyleyse ekleyin!
- TÜM eğitiminizi dahil edin (sadece üniversite değil)
- Profilinize bir özgeçmiş gibi davranın
- Profilinizi birkaç portföy parçasıyla güçlendirin (veya hiç yoksa hızlıca oluşturun)
- Diğer profesyonel hesaplarınızın size “kefil” olmasını sağlayın
- Profilinizi geliştirmeye devam edin ve tekrar deneyin
Profilimi kullanmayınca kendini gizliye almış. Teklif Verdiğim Kullanıcılar Profilimi Göremiyor mu?
90 günlük süre zarfında profilde bir aktiflik olmazsa profil gizli olarak ayarlanıyormuş. Teklif yaptığımız müşteriler profili görebiliyormuş. (Yunus)
Daha fazla deneyim eklemeyi ve farklı beceriler, alt kategoriler ve oranlarla denemeler yapmayı dene. Geçmişte gönderdiğin çeşitli kombinasyonları takip ettiğinden ve Upwork tarafından sağlanan geri bildirimleri dikkate aldığından emin ol.
Upwork’te profilini kaç kez gönderebileceğin konusunda bir sınırlama olmadığını unutma, bu yüzden cesaretin kırılmasın. Bir kitaptan, işinizden veya online olarak mevcut tüm ücretsiz bilgilerden yararlanarak repertuarına yeni beceriler eklemeye devam et.
Bölüm 14
SSS
Upwork'te freelancer olarak kazandığım parayı müşteri hesabımdan harcayabilir miyim?
Upwork profilim bir süredir iş almadığımdan gizlenmiş. Ne yapmam gerek?
Bazı Profillerde Yazan Private Talent Cloud nedir?
Talent Scout Başvuru nedir? nasıl yapılır?
Upwork Vetted Talent Görüşmesi nedir? nasıl yapılır?
Upwork'te freelancer olarak kazandığım parayı müşteri hesabımdan harcayabilir miyim?
Soru: Upworkte hem freelancer hem client hesabı olanlar var mı ? Nasıl ayarlama yapıyoruz bu konuda? Sanırım öncesinde okuduğumda freelancer hesabımızda olan parayı client kısmında kullanabiliyorduk. Bu şekilde kullanan varsa yardımcı olabilir mi? Client olarak ayrı hesap mı açmam gerekiyor acaba ?
Cevap: Benim var, ayrı ayrı hesaplardan çekiyor. Şöyle aynı hesaba bağlıyor. ama ödeme farklı yerden. (Ceyda)
Upwork profilim bir süredir iş almadığımdan gizlenmiş. Ne yapmam gerek?
Supportla iletişime geçip profil görünürlüğünüzün açılmasını istediğinizi belirtirseniz bir kaç gün içinde açılır. 90 gün hesapta herhangi bir aktiflik olmazsa bu şekilde ayarlanıyor. Ücretli hesaba geçerek ya da supporta bilgi verip açılmasını isteyerek açabiliyorsunuz. (Yunus)
Locked private yanındaki simgeye tıklarsan 2 seçenek çıkacaktır biri plus üyelik diğeri de supporta mail yollayacaktır. Supporta mail yollarsanız 1 2 güne açarlar .
NOT: Yalnız hemen iş başvurusu yapmayacaksan beklemen daha doğru olur çünkü aktif olduktan bir süre sonra başvuru yapmassan tekrar private moda alacaklar ve mail yollayacaklar o mail üzerinden tekrar public moda alabilirsin. Bizzat kendim bunu deneyimlediğim için yazıyorum (tabi private moda alınma sebebi farklı ise gene supporta yaz yardımcı olacaklar.) Şubat ayında bu anlattığım işlemi yaptım. Yeni hesap açmana gerek yok. (Cemal)
Bazı Profillerde Yazan Private Talent Cloud nedir?
Upworkun kendi sertifika değerlendirmesi var. Bunu verirse seni talent havuzuna dahil ediyor. Sen başvurmuyorsun onlar gönderiyor. Bana da 3 hafta önce gönderdiler sonucu bekliyorum. (Zekeriya)
Talent Scout Başvuru nedir? nasıl yapılır?
Kayit oldugunuzda Upwork size remote is bulmak icin degerlendirmeye aliyor. Degerlendirmeyi gecerseniz daha buyuk isler almaniz icin guzel bir kapi gibi duruyor. (Sevki)
Görüşme detayları:
- Upworkte ne tarz işler yapıyorsun ?
- Kariyerini anlatabilir misin ?
- Verdiğiniz hizmetler nelerdir ?
- Teslimatı ne olarak yapıyorsunuz ? mp4, mov dedim ben mesela.
- Pörtföyün varsa linkini yollar mısın ?
- Fixed price mı, hourly contract mı tercih edersin.
- Short mu long term işlerde mi çalışmak istersin. İkiside dedim ben.
- Yapmaktan gurur duydugun bir işi bizimle paylaşır mısın ? (Anlattıktan sonra link istediler)
1 saat önce bir görüşme yaptık. Upwork e ilk kayıt olduğumuzda profili onaylatmak için yaptığımız görüşmeye benziyordu biraz. Ne kadar zamandır freelancer çalışıyorsun, ne tarz projelerde çalışmaktan zevk alıyorsun, uzun dönem mi kısa mı, fixed mı hourly mi gibi gibi sorular soruyorlar. Görüşme kayıtlarını ilgili birime ileteceklermiş (tasarımcı olduğum için tasarımla ilgilenen ekibe) pozitif bir durum olursa birde onlarla bir görüşme olacakmış. O da başarılı geçerse içerdeyiz. (Ali)
- Çok fazla soru sormadı, daha çok o programı anlattı.
- İş tercihlerime dair bir kaç soru sordu, genellikle tek kelimelik cevabı olan sorulardı. Short term mü long term mü tercih edersin gibisinden. Bir de iş alanlarıyla alakalı keywordler seçtik, sanırım profil için.
- En çok gurur duyduğun proje sorusu bana da geldi, sanırım bir standart. Detaylı cevap vermenin önemli olduğunu düşünüyorum, önceden bu soru için bir cevap hazırlamanızı öneririm.
- 2 hafta içinde dönüş yapacaklarını söyledi.
- Görüşme toplam 15 dk kadar sürdü. Mülakattayım gibi hissetmedim dediğim gibi daha çok o programı açıkladı.
Upwork Vetted Talent Görüşmesi nedir? nasıl yapılır?
Yarım saat kadar sürdü ve ıncık cıncık bir sürü soru sordular, ilk başta bu programı açıkladı işte özel işlerin olduğu programmış vs, rekabet daha fazla ama rakip daha azmış.
Long term mü short term mü tercih edersin diye başladılar ben long term dedim ama short term işler daha fazla geliyor buna da okay misin falan dedi... Skillerimi sordu expert olduklarımı, en gurur duyduğum proje hangisi ve neden dedi anlattırdı ve sonrasında yeniden benimle iletişime geçip çalışıp çalışmadıklarını sordu, kaç yıldır bu işi yapıyorsun vs bir sürü detay soru.
Bazı soruları yanlış anlayınca moralim bozuldu sonra da ingilizcem kaydı biraz, pek iyi geçti diyemem. 1 ya da 2 hafta sonra döneceklermiş, bakalım pek ümitlenmedim de bir şey çıkarsa göreceğiz. Ceyda
"Clients who would recommend" istatistiği you neden düşer?
Bugün Upwork Support ile bir görüşme gerçekleştirdim. "Clients who would recommend you" kısımı geçen haftadan beri düşmeye başladı nedenini sordum. En büyük etkenler Refund vermek ve kontrat iptaliymiş.
Geçen hafta iki projem iptal edildi. Biri deneme kontratıydı anlaşamadık (Fiyat, işin planlanması ve tasarımlar). Diğerinde projeyi iptal ettiler müşterilerinin vazgeçmesi sebebiyle. Ben de müşteri memnun olsun diye kalan 450 doları refund ettim. Refund sonrası "Clients who would recommend you" sırasıyla 93-86-82-80 şeklinde değişti.
Müşteri temsilcisine JSS ve Recomend arasında bir bağlantı varmı, JSS etkilenir mi sorularını sordum. Hayır bağlatılı değil iki ayrı metrik dediler ama gözlemlerimde JSS ve Recomend hep paralel ilerledi. Pazar gününü heycanla bekliyorum. Bu hafta Top Rated Plus olucakken eldeki Top Rated'dan da olabilirim. Doğukan
Kontrattaki tutar hesabıma ne zaman işleniyor?
https://www.upwork.com/ab/payments/reports/transaction-history bu sayfadan kontrol edebilirsiniz ne zaman hesabınıza çekebileceğinizi. Upwork beş gün kontrat kapandıktan sonra parayı kendisinde bekletiyor. (Muhammed Furkan)
Şirket kurmak için gerekli sermayeyi Upworkten karşılayabilir miyim?
Tabi ki karşılayabilirsin ama genç girişimci desteği gibi konularda daha önce gelir elde etmemiş şartı var. Eğer denetime takılırsan ceza + aldığın teşviklerin geri ödenmesini durumu olabilir. ileride aldığın bütün teşviklerin cezası gelebilir (ihtimal ama % kaç bilmiyorum) O nedenle eğer 1-2 ay içinde şirket maliyetini çıkaracağına eminsen direkt kuruluma başla. (Zekeriya)
Kontratı biten işler kaç gün sonra profile düşer?
İş kapandıysa, profildeki saatlik ücretinizi değiştirip eski haline alın. Böyle yapınca profil güncelleme fonksiyonu tetikleniyor. (Zekeriya)
Profilimde tamamladığım işler görünmüyordu. Profil başlığımı değiştirdikten sonra işler görülmeye başladı. Anladığım kadarıyla bir bug var upworkte tamamlanan işleri profile otomatik update etmiyor. Özetle kontrat kapandıktan bi kaç saat sonra profilde görülmüyorsa profilinizi günceller gibi açıp yeniden saveleyin o zaman görünüyor. (Fatih)
In Progress'te bir limit var mı?
Soru: In Progress yani halihazırda devam eden işlerimizin bir limiti var mı? Ben de 8 olması lazım, mesela 7 gözüküyor.
Cevap: 200 gormustum birinde (ekip calistiriyordu) (Zekeriya)
Son Fixed işimin work history'de görünmemesinin nedeni nedir?
Bende müşteri milestone'u onaylayınca görünüyor. Daha önce görünmüyor. Bununla alakası olabilir. (Cüneyt)
Eklediğimiz sosyal medya hesapları profilde görünüyor mu?
Profilinizde görünmeyecek. (Cüneyt)
Hesabımı privateden çıkarmak için kendime iş versem olur mu?
Tamamen banlanırsın. Yapıp banlanan bir tanıdığım var. (Zekeriya)
- ücretli plana geçebilirsin
- işe başvurmaya başlayabilirsin (tavsiye ederim)
Aynı müşterinin her iş için farklı contract açması ve farklı feedbackler vermesinin bir pozitif etkisi var mıdır?
Bence bir dezavantajı pek yok daha çok avantajı olur eğer profilinde çok iş yoksa, profil dolduğunda belki gruplamak ya da tek contract üzerinden devam etmek son işlerin daha büyük bütçeli olmasını sağlar. Upwork komisyon oranlarının azalması iş bazından değil müşteri bazında oluyor diye biliyorum. Yani örneğin tek işle 500$'ı geçsen de 10%'a iniyor, aynı müşteriye 3 işle toplam 500$'ı geçsen de iniyor diye biliyorum. O yüzden de bir dezavantajı yok. (Berke)
Available now badge' i için normal connect mi kullanılıyor?
Normal connect kullanıyor ya bir şey değişmediyse. Haftalık 2 connectti en son. (Berke)
Yüksek bütçeli işler aldıktan sonra düşük bütçeli işlerin profilde kalması kötü bir izlenim midir?
Büyük bütçeden kastin $3-5K ise sırıtabilir ama $300-500 ise dursun. Zaten yakında görünmez (profilinde arkalarda kalacaklar) olacaklar. (Zekeriya)
Talent Success Services - Profil Yorumlama ve Öneriler
Talent success services diye bir birimden mail geldi profilinizin yorumlanmasını ister misiniz diye. Ben de evet dedim tabii. Bayaaaaağı uzun bir mail atmışlar ama önemli noktaları buraya kopyalıyorum. neyse tldr özet geçicem hepsini kopyalamanın manası yok (Ceyda):
- job success'ini %90 üstünde tut,
- profilimi tamamen açmadan ne yaptığımı insanlar göremiyorlar, ilk 200 karakterde ne yazdığı önemli orayı düzenle,
- iş yapış biçimini (I believe in strong communication etc gibi örneklemişler) vs belirt ve profil yazını zenginleştir
- bulletlar kullan
- skill taglerinin sıralaması önemliymiş, bana da en önemli olanları ilk sıraya koymam önerilmiş bunu bilmiyordum,
- portfolyoma iyi demiş portfolyo must demiş,
- iş dışında gönüllü yaptığın şeylerden ve ilgi alanlarından bahsetmen clientlarla sohbet açabilir onları da ekleyebilirsin,
- özelleştirilmiş proposalların iş alma oranı %70 daha yüksek, ona dikkat et demiş özetle.