Freelancer kimdir? Nasıl olunur?

Freelancer kimdir? Nasıl olunur?

Freelancer çalışan, genellikle kısa vadeli işler için iş başına veya görev başına para kazanan kişidir. Freelancer çalışan, bir firmanın çalışanı değildir ve bu nedenle, sözleşmeye bağlı olarak belirli bir proje tamamlanana kadar çalışmayı taahhüt etmedikçe, çeşitli kişiler veya firmalar tarafından aynı anda farklı işleri tamamlama özgürlüğüne sahip olabilir.

Freelancer çalışan, genellikle kısa süreli çalışma için iş başına veya görev başına ücret kazanan bağımsız bir işçidir. İşleri bulmak için çeşitli freelancer platformlarını kullanabilir.

Freelancer çalışmanın faydaları, evden veya geleneksel olmayan bir çalışma alanından çalışma özgürlüğü, esnek bir çalışma programı ve daha iyi bir iş-yaşam dengesi içerir.

Freelancer çalışana bir örnek verecek olursak; Freelancer seçtiği konular hakkında yazı yazan ve daha sonra bunları en yüksek teklifi verene satan bağımsız bir yazar olabilir. Ya da şirketlerin ihtiyaç duyduğu iş kollarında kendi belirlediği saatler ve ücretler dahilinde şirketlerin iş yükünü azaltan ve bundan para kazanan kişiye denir.

Globale çalışıyor olman özgeçmişin için harika bir deneyim olmakla sınırlı kalmaz, aynı zamanda doğru proje için doğru ödeme de oldukça makul ve cezbedici olabilir. İşte başarılı bir freelancer olma yolunda nihai kılavuzun.

Freelancer Ne Demektir?

Freelancer Ne Demektir?

Freelancer çalışan ya da serbest çalışan, bir işveren için düzenli maaş esasına göre çalışmak yerine, yazar, tasarımcı, yazılımcı veya benzeri olarak çalışan, iş veya hizmetleri saat, gün, iş vb. ile satan bir kişiye denir.

Freelancer Çalışmanın Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Freelancer Çalışmanın Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Freelancer Çalışmanın Avantajları

Müşteri Özgürlüğü
Freelancer çalışanlar, birlikte çalıştıkları müşterileri seçme konusunda benzersiz bir avantaja sahiptir. Ayrıca birçok müşteriyle veya yalnızca birkaç seçilmiş müşteriyle çalışma avantajına da sahiptirler.

İş Yükünün Kontrolü
Freelancer çalışmanın bir başka avantajı da iş yükünüzü seçme avantajıdır. İstediğiniz kadar az veya çok çalışabilir, sizin için anlamlı olan projeleri seçebilirsiniz. Toplantılar, ofis politikaları gibi tam zamanlı bir işin dikkat dağıtıcı unsurları olmadan sevdiğiniz işe odaklanabilirsiniz.

Esneklik
Müşteriler ve iş yükü üzerindeki bu özgürlükle, serbest çalışanlar çoğu insanın hayalini kurduğu esnekliğe sahip olur. Yılın büyük bir bölümünde tam zamanlı ve yaz aylarında sadece yarı zamanlı çalışmak istiyorsanız, bu kararı verme esnekliğine ve kontrolüne sahipsiniz.

Bağımsızlık
Freelancer olarak çalışmak bağımsızlık sunar. Sadece ofiste ve 9'dan 5'e çalışma hayatından kurtulmakla kalmaz, aynı zamanda yalnız ve çoğunlukla en rahat olduğunuz yerde çalışma olanağına da sahipsiniz.

Ufuk Açıcı
Birçok iş, çalışanlara çeşitlilik sunar; ancak, serbest bir işte çalışmak, çeşitli projeler ve konularda çalışma yeteneğinin kapısını açar. Bir şirkette kendi bünyesinde çalışmak, diğer sektörlerde ve kariyer alanlarında deneyim sağlamayabilir. Serbest çalışma, ufku genişletmenin bir yoludur. Bu çeşitlilik, daha az gereksiz ve sıkıcı bir ortam yaratmaya yardımcı olabilir.

Kazanç
Freelancer olarak çalışmanın getirdiği bir diğer avantaj da saatlik olarak ne kadar ücrete çalışacağınızı kendiniz belirleyebilmenizdir. Şirketlerde sabit ücretle ve devasa bir iş yükü yerine, kendi belirlediğiniz koşullarda ve kendi belirlediğiniz saatlik ücrete göre çalışabilirsiniz.

Freelancer Çalışmanın Dezavantajları

Vergiler
Devletler, ister serbest çalışan ister çalışan olun, gelirden pay alır. Bununla birlikte, Freelancer çalışanların, çalışanların hak kazanmadığı kesintiler de vardır. Vergilerden ziyade vergileri takip etmeniz size ek zaman ve efor getirmesi nedeniyle serbest çalışmanın dezavantajı olabilir, bu nedenle oranlarınızı belirlerken düzenlemeleri ve yasaları dikkatlice göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun.

Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz Github'da yer alan Freelancerın Finansal Yol Haritası dokumanina bakabilirsin.

Fayda Eksikliği
Bir çalışan (çoğunlukla) sosyal haklardan yararlanma hakkına sahipken, Freelancer çalışanlar nadiren sosyal yardım alırlar. Freelancer çalışanlar serbest meslek sahibi olduklarından dolayı genellikle kendi sigortalarını yapmaktan ve finanse etmekten sorumludurlar.

Proje Ve İş Zorluğu
Sabit bir iş bulmak, Freelancer çalışmanın gerçek bir dezavantajıdır. Projeler başlayabilir ve sonra rafa kaldırılabilir. Müşteriler bir sözleşmeyi erken sonlandırabilir. Bir projeyi bitirebilir ve daha fazla iş bulmakta zorlanabilirsiniz.

Nihai Sorumluluk
Freelancer çalışan olduğunuzda, bir iş yürütüyorsunuz. İş geliştirme, müşteri edinme, müşterilerinizi yönetme, faturalandırma/tahsilat ve vergi ödemeden sorumlusunuz. Freelancer olarak birçok karar vermeniz gerekir. Ödemeyi nasıl izleyeceğiniz ve kabul edeceğiniz (Yerel bankalar üzerinden, Payoneer, vb.), hangi programları satın almanız gerektiği (Adobe Suite, Microsoft Office, abonelik platformları vb.), hangi promosyon araçlarına ihtiyacınız var (kartvizitler, bir web sitesi ve hatta bir logo) ve daha fazlası.

Nakit Akışı Sorunları
Freelancer çalışmanın artılarını ve eksilerini tartarken, daha endişe verici konulardan biri nakit akışı etrafında dönüyor. Freelancer çalışanlar gelirlerini ve müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için kendi ücretlerini belirleyebilirken, ödeme toplamaktan da sorumludurlar. Ne yazık ki, ödeme yapmayan müşterilerle karşılaşan bazı serbest çalışanlar var. Fakat eğer Upwork, Fiverr vb. platformlarda çalışıyorsanız, bu konular için endişelenmenize gerek yoktur. Bu platformlar ödemelerinizi güvence altına alır ve aksi bir durum yaşandığında, platform sorumluluları arabulucuk hizmeti verir ve sorunun çözülmesini sağlar.

İzolasyon
Freelancer çalışan olmanın bir diğer yaygın dezavantajı, nihayetinde bir ekipten veya şirketten izole edilmenizdir. Yakınınızda birlikte çalışabileceğiniz kişiler olmadıkça, çoğu zaman yalnız çalışacaksınız. Bu durum bazıları için güzel olsa da bazıları için dezavantajdır.

Sen de izole hissediyorsan Türkiyenin en büyük freelancer topluluğuna katılabilirsin.

Freelancer çalışmak bana uygun mu?

Şu anda aklıma gelen 4 farklı çalışma yöntemi var. Önce bunları kısaca açıklamak istiyorum:

Freelancer (Danışman): Bilgisiyle değer katan ve saatlik ücreti yüksek olan kişidir. Benim gözümde gerçek freelancer bu kişidir. Amaç sürekli daha yüksek saatlik ücretlere çıkarak uzmanlığa erişmektir.

Outsource: Bilek gücünü satan ve firmaların ucuza dışarıya aktarmak istedikler genelde düşük tecrübe gerektiren işlerdir. Bu işlerde kariyer yapmak çok zordur. En uygun fiyatı veren freelancer bu işi kapar.

Contract: Light freelancerlik. Light dememe bakmayın benim de tercihim bu işler. Light olmasının nedeni 7-8 firma yerine 1-2 müşteriyle uğraşmanız ama firma başına bütçeler çok ciddi yüksek. Aynı zamanda çok fazla müşteriyle uğramadığınız için iş/özel hayat dengesi çok daha rahat kurulabilir.

9-5 calisma: Burada istenen çalışan tipi "generalist"dir. Yani işleyen çarkı döndürecek, gerekli yerlerde görev tanımı dışındaki alanlara da müdahale edebilecek veya görev tanımı geniş olan kişidir. Firmaların (kişinin değil) devamlılığı için gereklidir.

Burada iyi veya kötü taraf yok sadece işin doğası var. O nedenle yazdıklarım sizi üzüyorsa diğer çalışma düzenlerinden birine geçmeyi ciddi ciddi düşünebilirsiniz. Kendi dünya görüşümle bu 4 çalışma düzenini (sadece iş odağında) aşağıdaki tabloda karşılaştırdım.

Çalışma Türleri Karşılaştırması (Genel hatlarıyla)

Bu tabloya göre freelancer (danışman) 9-5 çalışan kişinin 3 ayda yapacağını 2 haftada yapıp onun yarısı kadar para alan kişidir gibi çok iddialı bir cümle ortaya atabilirim. Peki neden bu kadar kısa zamanda yapabiliyor? Çünkü, uzmanlığı o.

Gelin şimdi hesap yapalım:

  • X pozisyondaki bir kişi yıllık brüt $60K maaş alıyor.
  • 3 aylık maaşı $15K
  • 2 haftalık işin bütçesi $7.5K

İş veren memnun, yarı fiyatına bu işi daha önce yapan birine yaptırdı. Freelancer memnun, normal kazancının artık 3 katını kazanıyor.

Tabi ki bu aşamaya gelinceye kadar freelancer kendini geliştirmeli ve alanında uzman olmalı.

Freelance nasıl olunur? Freelancer Olarak Nasıl Para Kazanılır?

Freelance nasıl olunur? Freelancer Olarak Nasıl Para Kazanılır?

Freelancer olarak çalışmayı düşünüyorsanız, öncelikle yapmanız ve bilmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurlar ise genellikle, yeteneğiniz ve işiniz ile alakalıdır. Freelancer olmadan önce ihtiyacınız olan şeyleri sizler için listeledik.

Adım 1: Bir Niş Seçin

Amacınız serbest çalışmaya başlamaksa, Fiverr veya Upwork'te herhangi bir ücretli işi almaya hazır hissedebilirsiniz. Ancak serbest çalışma kariyerinizde derinleştikçe, yaptığınız iş türleri ve üstlendiğiniz müşteriler konusunda daha stratejik olmaya başlamanız gerekecek. Bu nedenle yetkin olduğunuz ya da olmayı hedeflediğiniz bir iş kolunda profesyonelleşmelisiniz. Örneğin grafik ve tasarım konusunda uzmansınız ya da uzmanlaşmayı düşünüyorsunuz. Bununla alakalı çeşitli eğitimler ile kendinizi geliştirmeli ve bu konuda nişleşmelisiniz. Çünkü Freelancer çalışan demek sadece belirli bir saatlik ücret ve belirli bir saat çalışan kişi demek değildir. Freelancer çalışan demek aynı zamanda bir iş kolunda uzmanlaşmış ve o iş kolunda en iyi hizmeti veren kişi anlamına da gelmektedir. Bu nedenle bir iş kolunda nişleşmeniz ve profesyonel olmanız önemlidir.

Yazarlık ve Çeviri
Bu alandaki freelance işler oldukça çeşitlidir. Blog postları, e-kitaplar, online mağazalar için ürün açıklamaları ve hatta Facebook gönderileri ve tweetleri yazmanız istenebilir. Freelance gazetecilikte, dergilere, gazetelere ve diğer yayınlara dersler yazarak bile şansını deneyebilirsin. Ayrıca, başka bir dilde akıcı isen, çeviri çalışmaları sana uygun olabilir. Bazı diller sana diğerlerinden daha fazla kazandırabilir – bir dil sana $50.000 ‘dan fazla kazandırabilir! Freelance bir yazar veya çevirmenin arzu edilen nitelikleri dilbilgisi konusunda titiz olmaları. Yeni, rastgele şeyler öğrenmeyi seviyorsan da bu alan senin için harika bir seçim olabilir. Bu alanda kariyer yapmayı hedefliyorsan bu yazı dizimize göz atabilirsin.

Grafik Tasarım
Tasarım, freelance olarak başladığında diğerlerine nazaran biraz daha zorlu bir sektördür. Yalnızca endüstri standardı bir yazılıma sahip olman gerekmez, aynı zamanda onu tam potansiyeliyle kullanmak ve müşterilerinin taleplerini karşılamak için en iyi becerilere ve yaratıcılığa ihtiyacın olacaktır. Yeni bir start-up şirketi için bir logo oluşturuyor, videoları yapıyor, şık PowerPoint sunumlarını gösteriyor veya hatta gazete ve dergilerde görünecek reklamlar üzerinde çalışıyor olabilirsin. Freelance grafik tasarımcının arzu edilen nitelikler ayrıntılara karşı iyi bir gözün, bilgisayarlar için bir ustalığın ve harika tasarım becerilerinin olmasıdır.

Proglamlama ve IT
Programcılar, hepimizin her gün kullandığı web sitelerinin ve uygulamaların arkasındaki beyinlerdir. Tipik bir müşteri için iyi tasarlanmış ve kullanımı kolay bir yazılım oluşturmakla görevlidirler ve bunun gerçekleşmesi için genellikle satırlar ve kod satırları yazmaları gerekir. Freelance bir programcı veya IT uzmanının arzu edilen nitelikleri İnternetin nasıl çalıştığını anlıyorlar ve beyin fırtınasında harikalar. HTML, CSS ve JavaScript gibi dilleri bilmek de bir artıdır (daha fazla bilgi edinmek için niteliklere sahip ücretsiz çevrimiçi kurslar alabilirsin).

Adım 2: Hizmet Tekliflerinizi Netleştirin

Freelancer meslek kariyerinizde erkenden vermeniz gereken önemli bir karar, ne yaptığınız ve ne yapmadığınızdır.

Sunduğunuz hizmetler hakkında ne kadar spesifik olursanız, o kadar iyi olur. Sadece kendinizi markalamanıza yardımcı olmakla kalmayacak, potansiyel müşterilerin sizi nasıl algıladığını kontrol etmenize ve portföyünüzü ilerlemek istediğiniz yönde oluşturmaya devam etme fırsatı vermenize izin verecektir. Bu nedenle yaptığınız ve yapabileceğiniz hizmetleri net bir şekilde müşterileriniz ile paylaşın. Eğer istenilen konuda uzman değilseniz, "Ben Yaparım!" demeniz, niş kalitede bir iş yapabileceğiniz anlamına gelmez. Bu da hem müşterileriniz hem de sizin için güven, para ve zaman kaybı anlamına gelir. Bu nedenle hizmetleriniz konusunda net olmanız önemlidir.

Adım 3: İdeal Müşterinizin Nasıl Göründüğünü Tanımlayın

Upwork ve Fiverr gibi platformlara kayıt olup müşteri aramaya başlamadan önce, kiminle en iyi çalışacağınıza dair net bir resim geliştirmeniz gerekir. Küçük işletme sahipleri için web siteleri oluşturmak mı, profesyonel bir blog yazarı olarak blog yazarak kendinize bir isim yapmak mı, metin yazarı olarak çalışmak mı? Büyük işletmeler için mi yoksa küçük işletmeler için mi çalışacağım? Gibi soruları kendinize sorun ve bir hedef kitlesi belirleyin. Bu hedef kitlesini belirlerken aynı zamanda artılarını ve eksilerini de tartın. Bu sayede daha doğru kararlar alabilirsiniz. Ardından ise belirlediğiniz hedef kitlelerine yönelik çalışmalar, hizmetler ve portfolyolar oluşturun. Sonrasında ise bu işler için başvurular yapmaya başlayabilirsiniz.

Adım 4: Yüksek Kaliteli Bir Portföy Sitesi Oluşturun

Upwork ve Fiverr gibi sitelerde portföyünüzü sergileyebilseniz de sonraki adım olarak bir websitesi oluşturabilirsiniz. Websitesi oluşturmanız profesyonellik için daha iyi bir adım ve tercih olacaktır. Websitesi teknik becerilerinizi göstermenin en iyi yollarından biridir ve harika bir portföy sergilemek için eşsiz bir platformdur. Yeni bir freelancer olarak ciddiye alınmak istiyorsanız, aşağıdaki özelliklere sahip bir web sitesine ihtiyacınız olacak:

  • Uzmanlığınızı sergiler.
  • İlgili geçmiş deneyimleri vurgular.
  • Kim olduğunuzu gösterir.
  • Potansiyel müşterilerin sizi kolayca bulabilmesi için iletişim bilgilerinizi içerir.

Adım 5: Becerilerinizi Güçlendirin

Daha yüksek saatlik ücretleri haklı çıkarmanın en iyi yolu, yüksek talep gören etkileyici becerilere sahip olmaktır. Üzerinde çalışmak için ve para kazanmak istediğiniz proje türlerini oluşturarak yeni becerilerinizi kullanma alıştırması yapın. WordPress web siteleri, mobil uygulamalar, isterse grafik tasarım, metin yazarlığı vb. gibi, potansiyel müşterileri çekecek harika yan projeler ve örneklerle kendinizi bir rekabet denizi arasında ne kadar farklılaştırabilirseniz o kadar iyi olacaktır.

Adım 6: Dil

İngilizce diline hakim olmanız Freelancer olarak uluslararası platformlarda çalışabilmeniz için oldukça büyük bir önem arz eder. Elbette Google Translate gibi makine çevirileri kullanabilirsiniz fakat bu müşterilerinize pek fazla güven sağlamayacaktır. Müşteriler genellikle çalışacağı kişiler ile görüntülü ya da sesli sohbet etmek ister. Bu hem bir ön görüşmedir hem de müşterinin bu konuda uzman olup olmadığınızı belirlemesinin bir yoludur. Bu nedenle İngilizce gibi uluslararası bir dile hakim olmanız önem taşımaktadır.

Bu alanda kendinizi geliştirmek isterseniz kardeş sitemiz olan Meeting Care'a göz atabilirsiniz.

Adım 7: Freelancer Websitelerine Kayıt Olun

Eğer güvenli bir yoldan Freelancer olarak çalışmak istiyorsanız, bunun için en iyi tercihlerden birisi Freelancer platformlarına kayıt olmaktır. Freelancer olarak çalışmaya başlamak ve bağlantılar oluşturabilmek için Freelancer websiteleri oldukça avantajlıdır. Freelancer websiteleri, ödeme kolaylığı, ödeme güvencesi ve müşteri güvencesi sağlar.

Upwork, Fiverr, Freelancer.com vb. websitelerindeki iş ilanlarına başvurabilir ve bir iş anlaşması yapabilirsiniz. Fakat işlere başvurmadan önce daha önceki adımları tamamladığınızdan emin olun. Freelancer platformlarında profesyonellik ve niş olmak oldukça önem arz eder. Bu nedenle doğru adımları atmalısınız. Ayrıca işlere başvuru yaparken hazır bir metin oluşturarak, iş ilanlarına başvuru yapabilirsiniz. Bu size daha çok zaman kazandıracaktır.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, “İş Başvurusu Nasıl Yapılır?” içeriğimizi ziyaret ederek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Freelancer’lar Vergi Verir Mi?

Freelancer’lar Vergi Verir Mi?

Evet, Freelancerlar vergi ödemekle yükümlülüğüne sahiptir. İster tek seferlik bir iş olsun ister uzun vadeli Freelancer olarak vergilerinizi ödemekle yükümlüsünüzdür.

Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz Github'da yer alan Freelancerın Finansal Yol Haritası dokumanina bakabilirsin.

En Çok Kazandiran Freelance Meslekler Nelerdir?

En Çok Kazandiran Freelance Meslekler Nelerdir?

Aslında bunun için tam bir kıstas yoktur. Freelancer çalışanlar her meslek kolunda yüksek miktarlarda kazanç sağlayabilirler. Buradaki asıl kıstas profesyonel olup olmamaktır. Herhangi bir iş kolunda uzman olmanız durumunda saatlik ücret olarak yüksek ücretlere çalışabilirsiniz. Örneğin, metin yazarıysanız 1000 kelime ücreti $20 ila $500 arasında değişkenlik göstermektedir. Bu kelime başına ücretlendirme ise profesyonelliğe göre değişkenlik göstermektedir. Eğer bir konuda uzmansanız 1000 kelime başına $500 dolar dahi kazanabilirsiniz. Bu profesyonellik kriterini ise şu şekilde değerlendirebilirsiniz. Örneğin sağlık sektöründe bir uzmansanız ya da bir doktorsanız yazacağınız metin bilgi açısından oldukça değerlidir. Bu nedenle metin ücretiniz oldukça yüksektir. Fakat yetkin olmadığınız bir konuda yazıyorsanız, bu ücret daha az olacaktır.

Freelancer İş Nasıl Bulunur?

Freelancer İş Nasıl Bulunur?

Freelancer olarak iş bulabileceğiniz bir çok Freelancer websitesi platformu bulunmaktadır. Eğer Dolar kazanmak ve uluslararası şirketler ile çalışmak istiyorsanız, bu platformlara kayıt olabilir ve iş başvuruları yapabilirsiniz. Bu platformları ise aşağıda sizler için listeledik.

Upwork

Upwork

Artıları

Eksileri

Serbest çalışanlar tarafından 2020'de 2 milyar doların üzerinde gelir elde edildi.

Yüksek komisyon ücreti.

Aralarından seçim yapabileceğiniz geniş profesyonel endüstri yelpazesi.

Özellikle yeni başlayanlar için son derece rekabetçi.

İşleri düzenli tutmak için bir gösterge panosuna sahip kullanımı kolay platform.

Birçok düşük ücretli iş.

Ödeme almak kolaydır.

 

Upwork, yalnızca 2020'de 2 milyar doların üzerinde gelir getiren serbest çalışanlarla, etrafındaki en büyük Freelancer çalışma pazarlarından biridir. Upwork, 2015 yılında Freelancer çalışan pazaryerleri olan Elance ve O-Desk'in birleşmesiyle başladı. Web sitesinde milyonlarca serbest çalışan ve müşteri bulunan Upwork, dünyanın en büyük serbest meslek piyasasıdır.

Upwork, tek seferlik, sabit ödemeli projeler, saatlik ve devam eden görevler gibi birçok iş türü sunar. Faturalandırma ve ödemeler Upwork kontrol panelinizde işlenerek ödeme almanızı kolaylaştırır. Upwork ayrıca, saatlik çalışma için gösterge tablonuzda görebilirsiniz. Müşteriniz çalışma saatlerinizi onaylamaz veya güncelleme talebinde bulunmazsa 14 gün içinde ödenen sabit ücretli işler ile ödeme koruması sunar. Ardından ise saatlik ücretiniz hesabınıza geçer.

Upwork'e başlamak için ücretsiz bir hesaba kaydolabilir , profilinizi doldurabilir, bir özgeçmiş ve çalışmanızdan bazı örnekler yükleyebilir ve iş aramaya başlayabilirsiniz. Platformdaki işlere hızlı bir şekilde başvurabilir ve gösterge tablonuz üzerinden takip edebilirsiniz.

Fiverr

Fiverr

Artıları

Eksileri

Kayıt veya aylık ücret yok.

Satıcılar için yüksek komisyon ücretleri (%20).

Akıcı web sitesi ve mobil uygulama.

Düşük ücretli Gig’ler.

Serbest çalışanlar için çoklu fiyatlandırma seçenekleri.

Ödemelerde 14 günlük bekletme süresi.

PayPal üzerinden %0 para çekme ücreti.

 

Fiverr, 2010 yılında serbest çalışanların hizmetlerini 5 $ gibi düşük bir fiyata satabilecekleri bir yer olarak kuruldu. Saniyede ortalama dört yeni işin işe alındığı 50 milyondan fazla işlemle övünen devasa bir çevrimiçi pazardır.

Fiverr, yeni başlayanlar için bir çalışma portföyü oluşturmak için harika bir platformdur. Kaydolmak basittir ve serbest çalışanlar hızla bir profil oluşturabilir ve potansiyel müşterilerinizi etkilemek için portföy çalışması ekleyebilir. Sunduğunuz hizmetler olan “Giglerinizi” her biri için birkaç fiyat noktası ile yayınlayabilirsiniz. Fiverr ayrıca, bireysel hizmetlerinizi daha yüksek bir fiyat için bir araya getirmek için, gelir potansiyelinizi artıracak ve hizmet paketleri oluşturmanızı sağlayacak özellikleri de sahiptir.

Fiverr tüm ödemeleri sizin yerinize halleder, ancak tüm kazançlarınızdan büyük bir %20 kesinti alır. Bu, Freelancerlar için olan diğer platformlardan daha fazladır ancak yeni başlayanlar için Fiverr'ın sunduğu eşsiz özellikler için buna değebilir.

FlexJobs

FlexJobs

Artıları

Eksileri

Güçlü arama motoruyla serbest işleri hızlıca bulun.

İş bulamasanız bile aylık ücret ödemeniz gerekir.

Birden fazla işi türü mevcut.

Ödeme garantisi yok.

İşler son derece detaylı incelenir.

 

Flexjobs, uzaktan çalışanlar için çevrimiçi bir iş panosudur ve birden fazla sektörde sürekli bir serbest çalışması akışına sahiptir. 2007'de çalışanların evden daha iyi işler bulmalarına yardımcı olmak için kurulan şirket, uzaktan çalışma için en iyi pazarlardan biri haline geldi.

FlexJobs, aynı zamanda geleneksel tam zamanlı işlere de erişim sunar, ancak birkaç tıklamayla yalnızca serbest işleri aramak için hızlı bir şekilde filtreleyebilirsiniz. FlexJobs çok çeşitli iş kategorilerini (finans, tasarım, yazma ve daha fazlası dahil) kapsarken, özellikle bilgisayar işlerinde serbest çalışma için birkaç yüz iş listesine sahiptir.

FlexJobs, inceleme sürecinden gurur duyar, düşük ücretli Gigler ve dolandırıcılıkların önüne geçmek için yalnızca yüksek nitelikli işleri listeler.

Çoğu serbest çalışan pazaryerinde olduğu gibi iş başına ücret almak yerine, FlexJobs iş listelerine erişim için aylık bir ücret alır. Ücret tarifesi aşağıdaki gibidir:

  • Bir haftalık deneme: 6,95 ABD doları
  • Bir ay: 14,95 ABD doları
  • Üç ay: 29,95 $
  • Bir yıl: 49,95 $
Freelancer.com

Freelancer.com

Freelancer, kullanımı oldukça basit bir web sitesidir. Kaydolmak kolaydır ve kaydolduktan sonra becerilerinin en fazla 20’sini listeleyebilirsin. Ardından, yeteneklerine uygun işleri aramaya başlarsın.

En büyük avantaj: Bir projede çalışmak için ne kadar kişinin teklif verdiğini tam olarak görebiliyor olman – bu, genellikle diğer sitelerde görülmeyen bir özelliktir (Upwork plus üyeliğinde de diğer teklifleri görebilme özelliği mevcut). Rekabetçi olmana ve deneyimli rakiplerin genellikle ne kadar ücret aldığını görmene olanak tanır.

En büyük dezavantaj: Yine – ücretler! Freelancer, saatlik ücretinizin% 10’unu ve sabit fiyatlı proje ücretlerinizin% 10’unu alır. Ayrıca, müşterilerin bir proje için birden fazla gönderi aldığı ve yalnızca beğendikleri için ödeme yaptıkları ‘yarışmalar’ düzenlerler. Alıcılar için harika görünse de, serbest çalışanlar ödülsüz ve çok fazla iş yapma riskini taşıyor. Üstelik bu yüzden yapmış olduğun işi boşa yapmış bile sayılabilirsin.

PeoplePerHour.com

PeoplePerHour.com

PeoplePerHour.com süper arkadaş canlısı bir şirkettir. Bir noktada serbest çalışanları ofislerindeki masaları kullanmaya bile davet ediyorlardı – oldukça hoş değil mi?

PeoplePerHour’da sık sık müşterilerin bir proje için ne kadar harcamak istediklerini belirttiklerini göreceksin. Ücret genellikle fena değildir ve bir zamanlar bir şirket için yeni bir slogan uydurmayı içeren bir iş vardı. Bütçeleri mi? Harika bir £ 287.

En büyük avantaj: Orta veya yüksek kazançlı biriysen, çok fazla komisyon ödemezsin. 250 sterlin ile 5.000 sterlin arasındaki kazançlar için,% 7,5’lik bir ücret vardır ve bunun üzerindeki tüm kazançlar yalnızca% 3,5’lik bir ücrete tabidir.

En büyük dezavantaj: Düşük gelirli projeler için ücretler oldukça yüksektir. Bir müşteriden 250 £ ‘dan daha az ödeme aldığınızda,% 20 ücret ödersiniz.

Craigslist

Artıları

Eksileri

Dünyanın en büyük iş kurullarından biri.

Dolandırıcılığa karşı dikkatli olmalısınız.

İş ücreti yok.

Serbest çalışan koruması sunulmamaktadır.

Son derece yerel işler mevcut.

 

Craigslist, 1995 yılında kuruldu ve dünyanın en büyük çevrimiçi pazar yerlerinden biri haline geldi. Birçok kişi bu platformu ürün alıp satmak için bilse de, Craigslist, kullanıcıların uzaktan çalışma ve serbest işler bulabilecekleri büyük bir iş panosuna sahiptir. İşler için Craigslist'e göz atmak ve bunlara başvurmak için herhangi bir ücret yoktur.

Craigslist 70'den fazla ülkede mevcuttur ve 30'dan fazla sektörde ilan edilmiştir. ABD'de en çok ziyaret edilen web sitelerinden biri olan Craigslist, iş ilanları için yüksek görünürlüğe sahiptir. Craigslist, kullanıcılara aşırı yerel iş listelerini göstermek için tasarlanmıştır ve serbest çalışanlar kendi yerel bölgelerindeki çok çeşitli serbest mesleklere hızla göz atabilirler.

Craigslist, müşterilerden iş ilanları yayınlamaları için ücret alır, ancak tarama için herhangi bir ücret almaz. Bununla birlikte, iş ilanları iyi incelenmemiştir ve Craigslist dolandırıcılık oranı fazladır. Bu nedenle bir müşteriyle çalışmayı kabul etmeden veya herhangi bir kişisel bilgi göndermeden önce araştırma yaptığınızdan emin olmalısınız.

Freelancerlar için en iyi ödeme yöntemleri nelerdir?

Freelancerlar için en iyi ödeme yöntemleri nelerdir?

İşini tamamladığında, bu kazandığın parayı çekmek isteyeceksin. Çoğu freelance site sana çok sayıda seçenek sunar, ancak her birinin artıları ve eksileri vardır. İşte kazançlarını çekerken kullanılacak en yaygın ödeme yöntemleri:

PayPal

Ödeme oldukça hızlıdır ve PayPal ekstra bir güvenlik katmanı sunar. Ancak dolar cinsinden ödeme alıyorsan, döviz kurları oldukça acımasız olabilir. Buna rağmen, bir ülke mili ile en az güçlük, en güvenli ve en hızlı olduğu için tavsiye edilebilir. (Türkiye’de PayPal kullanılmıyor.)

Wire Transfer

Paranın doğrudan bankanıza gönderilmesi mümkündür, ancak PayPal’ın kurulması kadar basit değildir ve bazı siteler her para transferi yaptığınızda sizden ücret alır.

Payoneer

En sık kullanılan yöntem. Elbette, ekstra masraflardan kaçınmış oluyorsun(küçük bir miktar kesinti oluyor), ancak yalnızca paranın lokal bankana gelmesini beklemek zorunda değilsin (bu, uluslararası müşterilerden aldığın ücretler için zaman kazandıracaktır), ayrıca Payoneer kart sipariş ederek direkt olarak kullanım da sağlayabilirsin. Fiverr'da Payoneer'i bir ödeme aracı olarak kullanmaktadır.

Freelancer Olarak Ne Kadar Paza Kazanabilirim?

Freelancer Olarak Ne Kadar Paza Kazanabilirim?

Freelancer olarak yıllık veya aylık olarak net bir kazanç bilgisi yoktur. Çünkü bu uzmanı olduğunuz işe, çalıştığınız saatlere ve profesyonelliğinize göre değişkenlik göstermektedir. Fakat genel bir ortalamaya bakılacak olursa, Upwork’ün açıkladığı rakamlara göre Freelancer çalışanlar ortalama olarak saatlik 30 ila 40 Amerikan Doları kazanmaktadır. Fakat bu genel bir ortalamalıdır. Eğer oldukça uzmansanız ve işiniz konusunda profesyonelseniz, saatlik olarak 500 Amerikan Doları dahi kazanabilirsiniz. Bu konuda oldukça değişken parametreler olması nedeniyle kazancınız aslında tamamen size, profesyonelliğinize ve çalışma saatlerinize göre değişkenlik göstermektedir.

Birlikte İhracat’ın sizler için hazırladığı “Freelancer Nedir? - Kapsamlı Rehber” içeriğinden şimdilik bu kadar! Eğer buna benzer daha fazla içerik arıyorsanız, blog sayfamızı ziyaret edebilir ve takipte kalabilirsiniz.

Freelancer’lar Hakkında SSS

Freelancer’lar Hakkında SSS

Freelancer’lar Ne İş Yapar?

Freelancerlar neredeyse her iş kolunda çalışmaktadır. Freelancerlar Grafik tasarım, web tasarım, metin yazarlığı, SEO uzmanlığı, Google Analytics vb. bilgisayar üzerinden yapılabilen neredeyse tüm iş kollarını yapabilirler. Ayrıca Freelancerlar genellikle proje bazlı çalışırlar ve saatlik ücretlendirme yaparlar.

Freelancerlar Vergi Öder Mi?

Evet Freelancerlar vergi ödemektedir. Freelancer çalışan kişilerin şahıs şirketi kurarak, kazançlarını vergilendirmeleri gerekmektedir. Kazanç elde etmeniz ticaret yaptığınız anlamına gelmektedir, bu nedenle devlete vergilerinizi ödemeniz gerekmektedir.

Freelance Çalışmak Yasal mı?

Elbette Freelancer çalışmak yasaldır. Fakat yasal çalışmanız için gerekli olan unsurlardan bir tanesi de şirkettir. Freelancer olarak çalışmak ve gelir elde etmek için şahıs şirketi kurmalı ve kazancınızı vergilendirmelisiniz.

Freelancer Ne Demek?

Freelancer çalışan, kendi belirlediği şartlarda, kendi belirlediği iş yükünde, ve kendi belirlediği saatlerde ve saatlik ücrette çalışan kişidir. Genellikle şirketlerin ihtiyaç duyduğu iş kollarında profesyonel yardımda bulunmak için çalışırlar. Aynı zamanda genellikle sürekli olarak değil proje bazlı olarak çalışırlar.

Freelancerlar Şirket Kurmak Zorunda Mıdır?

Freelancer’lar müşterilerine fatura kesmek ve elde ettiği gelirleri vergilendirmek için şirket kurmak zorundadır. Bu nedenle şirket kurmak Freelancerlar için hem bir zorunluluk hem de çok önemli bir unsurdur.

Topluluğa katıl

Freelancer olarak gelişmiş ülkelerde bizimle aynı işi yapanlarla aynı gelire sahip olmanın yollarını birlikte keşfediyoruz. Bu yolda bize katılmak istersen aşağıdaki butonu kullanabilirsin.