Upwork Nedir? Nasıl Üye Olunur?

Upwork Nedir? Nasıl Üye Olunur?

Daha önce Upwork’ü duydunuz mu? Ya da Upwork’ün gelir elde edebileceğiniz bir Freelancer sitesi olduğunu? Upwork dünya çapında milyonlarca Freelancer’a ve şirkete ev sahipliği yapan ve tek çatı altında buluşmasını sağlayan bir platformdur.

Birlikte İhracat bugün sizler için detaylı ve kapsamlı bir Upwork içeriği hazırladı. Bu sayede Upwork’ün ne olduğunu, kayıt sürecinde yapmanız gerekenleri ve freelancer olmak için gerekenleri öğrenebilirsiniz. Şimdi ise birlikte “Upwork Nedir?” veya "Upwork nasıl çalışır?" sorusunun cevabına bir göz atalım.

Pandemi sürecinde ‘’evden çalışma’’ yani remote dediğimiz kültür Türkiye’de de yaygınlaşmış bir kavram haline geldi. Aslında freelancerlık, halihazırda dünyada oldukça tercih edilen bir meslek dalı. Lakin Türkiye’de yeni yeni yer edinmeye başlayan bir kavram aynı zamanda. Güvenilirlik ve diğer platformlara göre daha az kesinti sağlayan en gözde freelence sitelerinden biri de Upwork.

Bölüm 1

Upwork nedir? Nasıl çalışır?

Upwork uluslararası şirketlerin iş gücünü ve yükünü azaltmak için profesyonel kişilerden (Freelancerlar) destek almak ve işlerini geliştirmek için tercih ettiği bir platformdur. Şirketler aklınıza gelebilecek neredeyse her konu hakkında ilan verebilir. Ve Freelancer’lar ise bu ilanlara başvuru yaparak, iş alabilirler.

Upwork’ün on sekiz milyondan fazla kayıtlı serbest çalışanı ve beş milyon kayıtlı müşterisi var. Her yıl 1 Milyar Doları aşan üç milyon iş ilanı yayınlanıyor ve bu da Upwork’ü dünyanın en büyük serbest meslek platformu yapıyor.

Upwork sunduğu site ayrıcalığıyla sana dünyanın her yerinden, her alan için envai çeşit iş ilanı şansı sunmakta. Bu platformdan çalışacağın bir müşteri, diğer potansiyel müşterine doğru ilerlemende bir yol haritası görevi görüyor çünkü; yaptığın işler sonucunda müşterinin sana bırakacağı bir puanlama sistemi mevcut. Aynı şekilde, sen de çalıştığın müşteriye bir puan bırakıyorsun. Her iki taraf için de oldukça adil bir sistem.

Bir ilana birden fazla Freelancer başvurabilir ve ilan veren şirket Freelancer’lar ile görüşmeler yaptıktan sonra, kendisi için en uygun olan Freelancer ile çalışmaya başlar. Freelancer’lar işe başvuru yaparken Upwork’ün para birimi diyebileceğimiz Connect’leri harcarlar. Upwork’e ilk kayıt olduğunuzda, Upwork size hediye olarak 50 Connect verir.

Freelancer’lar bu Connect’leri arttırmak için satın alma yapabilir. Başvuru yaptığınız ilanlar için 1 ila 4 arasında Connect ücretlendirilmesi yapılmaktadır. Bu ücretlendirmeler ise, verilen iş hacmine, ilan veren şirketin prestijine ve kalitesine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Şimdi ise Upwork’e daha bir genel bakış yapalım ve artılarını - eksilerini karşılaştıralım.


Bölüm 2

Pozitif Ve Negatif Yönleri

Artıları; Esnek Çalışma, Kolay Ödeme Süreci, Şirketlere Göre Daha Sofistike Projeler, Daha Hızlı Başlangıç Süreci.

Eksileri; Teklif Gönderme Ücretleri, Yapılan İş İçin Servis Ücretleri

Artıları

Esnek Çalışma

İstediğin saatte çalışıp istediğin saatte çalışmamayı tercih edebilmeyi kim sevmez ki? Daha da iyisi, ne zaman çalışmaya uygun olduğunuzu seçme esnekliğine sahip olursunuz. Esnek çalışma, günümüzde birçok profesyonel için bir rüya gibi geliyor ve bu kesinlikle birçok kullanıcı için neden Upwork veya benzer bir çevrimiçi platformu seçtiklerine dair bir fikir sadece.

Kolay Ödeme Süreci

Freelancer olarak çalışmaya yeni başlıyorsanız veya serbest meslek kariyerinizin zirvesindeyseniz, şüphesiz, temelde otomatik bir ödeme süreci gibi hissettiren kolaylığı istersiniz. Bu, proje yöneticileriyle ödemenizin ne zaman işleneceği konusunda uğraşmak yerine, tutkulu olduğunuz projeler ve işler üzerinde çalışmak için size zaman kazandırır. Bu sayede kazancınız hakkında endişelenmek yerine, kendinizi tam olarak işe adayabilirsiniz.

Şirketlere Göre Daha Sofistike Projeler

Upwork, platformlarında daha fazla şirketle birlikte ve daha kaliteli Freelancer çalışanlara sahip olacak şekilde konumlandırıldı. Bu, Freelancer çalışanların kariyerlerinde avantaj elde etmeleri için daha iyi ödeme oranları ve daha fırsatlarla karşılaşmasıyla sonuçlanabilir. Ayrıca, Fiverr veya Freelancer.com gibi Upwork'ün birçok rakibine kıyasla, Upwork daha üstün bir platform olarak görülebilir.

Daha Hızlı Başlangıç ​​Süreci

Upwork'u kullanan şirketler, listeledikleri proje ve işlere en kısa sürede başlamak ve halihazırdaki Freelancar'lardan yardım almak istiyor. Bu sayede, serbest çalışan olarak projelerin başlaması için çok fazla zaman kaybetmeden ise başlamış olursunuz. Aynı şekilde, uzun süre beklemediğiniz için bu durum daha fazla projenin başlatılmasına ve tamamlanmasına yardımcı olabilir. Bu sayede hızlı bir iş sürkülasyonuna sahip olabilir ve daha çok gelir elde edebilirsiniz.

Eksileri

Teklif Gönderme Ücretleri

Kim belirsiz bir durum için ücret ödemeyi sever ki? Bu kesinlikle bir dezavantaj ama şükür ki bağlantılar "çok fazla para" gerektirmiyor ve iş projesi teklifleri için ücret ödemenin farklı yolları var. Fakat bu ücret yapısı durumu iş ilanları için ve işe almak isteyen şirketlere spam gönderimlerini ortadan kaldırma amaçlıdır.

Örneğin, Connect'lerin son kullanma tarihleri ​​vardır. Bazen şirketler çok fazla proje teklifi alıp hepsine ulaşamayabilir. Teklifinize bakmama ihtimalleri göz önüne alındığında, bağlantıda bir son kullanma tarihi vardır ve daha sonra yeniden kullanım için geri ödenir ve başka bir ilana yeniden başvuru yapabilirsiniz.

İkinci bir eksi yönü ise kızıştırılmış rekabet. Bir müşteri ve proje kazanmak için nasıl ihale savaşları yapabiliyorsa buradaki alanda da serbest çalışanlar arasında biraz yoğun bir rekabet ortamı vardır diyebiliriz. Kendi oranlarınızı seçme esnekliğine sahip olmanıza rağmen, bir teklif kazandığınız zaman bazen, daha az ücretlendirme yapabilirsiniz. Bu durumda, lütfen bir profesyonel olarak değerinizi ve başlamanın zaman alacağını unutmayın; özellikle de yararlandığınız yeni bir platformda. Bu nedenle cüzi miktarlarda ve iş yükünüzü karşılayabilecek miktarlarda indirim yapın.

Yapılan İş İçin Servis Ücretleri

İş teklifleri göndermek için aldığımız düşük ücretlere ek olarak, Upwork'ün faturalandırılabilir müşteri fazla mesaisine dayalı olarak aldığı hizmet ücretleri de var. Bu kesinlikle çoğu kişi için bir acı bir durum olabilir, ancak iyi haber şu ki, zaman içinde ne kadar çok kazanırsanız, Upwork'ün alacağı daha az ücret olur. Bu ücretler, zaman içinde müşteri ilişkisi başına faturalandırılabilir çalışmayı temel alır ve esasen müşteri başına ne kadar çok kazanırsanız ücretlendirme o kadar azalır. %5-20 arasında ücretlendirme yapılmaktadır. İdeal olarak, bu model daha uzun vadeli müşteri ve Freelancer çalışan ilişkilerini teşvik etmektir. Böylece Upwork'ün müşteri işi başına bu kadar büyük bir pay almasına gerek kalmaz.

Upwork Komisyon Oranları Nelerdir?
Serbest çalışan olarak, Kurumsal olmayan her müşteriyle faturalarınıza göre değişen bir ücret ödersiniz. Bu, o müşteriyle yaptığınız tüm sözleşmeleri içerir. Sözleşmeler saatlik, sabit fiyatlı veya Proje Kataloğu’ndaki projeler olsun, hizmet ücretleri aynıdır. 0-500$: %20$500.01-$10,000: %1010.000,0…

Bölüm 3

Nasıl Üye Olunur?

Adım 1: Bir Hesap Oluşturun

Adım 2: Profilinizi Doldurun

Adım 3: İşlere Başvurun

Bir Hesap Oluşturun

  1. Ekranın sağ üst köşesindeki Kaydol düğmesini seçin.
  2. E-posta adresinizi, ülkenizi ve hesabınızla ne yapmak istediğinizi belirtmeye devam edin.
  3. Ya “Bir Proje İçin İşe Alın” ya da “Serbest Çalışan Olarak Çalışın”
  4. Seç - Hesabımı Oluştur.

Profilinizi Doldurun

Upwork'te hizmetlerinizi listelemek için bir kabul süreci vardır. Bu, platformlarında profesyonel Freelancer çalışanların bulunmasını sağlamanın yanı sıra spam hesap listelemelerinin bulunmadığından emin olmak için yalnızca bir adımdır. Ek olarak ise, kabul süreci, seçilip seçilmediğinizi öğrenene kadar yalnızca 24 saat sürer.

Hesap için, LinkedIn Profilinizin bir pdf belgesini yükleme veya bilgileri manuel olarak girme seçeneğiniz vardır. Sonraki adımlar, uzmanlık ve hizmet sunan alan, uzmanlık düzeyi, saatlik ücret, profil resmi ve daha fazlası arasında hesabınızla ilgili tüm bilgilerinizin girilmesini içerir.

10 Adımda Etkileyici Upwork Profili Oluşturun
Upwork’teki başarın için profesyonel bir profil gerekli olacaktır. Potansiyel müşterilerinle tanışman, dikkat çekmek ve kendini rekabetten ayırmak için önemli bir fırsattır – yalnızca tekliflerinin bir parçası olarak değil, aynı zamanda profilini keşfedebilecek potansiyel müşteriler için de. Birçok…

Profiliniz kabul edildiğinde, hizmet listelerinizi oluşturmaya ve optimize etmeye, fiyatlarınızı seçmeye ve hatta bazı harika projeler üzerinde çalışmaya başlamaya hazırsınız.


Bölüm 4

Hangi İşleri Yapabilirsiniz?

Upwork’te aslında website tasarımcılığından şarkı sözü yazarlığına kadar bir çok iş kategorisi vardır. Bunların listesi oldukça uzundur fakat sizin için bunlardan bazılarını listeledik. Fakat çok fazla iş seçeneği olduğunu da söylememizde fayda var.

Butun listeler icin https://www.upwork.com/freelance-jobs/ linki üzerinden iş kategorilerini keşfedebilirsiniz.

Upwork İş Kategorileri

  • Grafik ve Logo tasarımı.
  • Website Analiz Uzmanı.
  • Google Analytics Uzmanı.
  • Metin çevirmenliği veya içerik yazarlığı.
  • SEO uzmanı.
  • Yazılım Uzmanı.
  • Satış ve Pazarlama Uzmanı.
  • 3D Tasarım Uzmanı.
  • Yaratıcı İşler (Tasarım, seslendirme ve illüstrasyon…)

Bölüm 5

Ödeme Yöntemleri

Upwork'te parayı çekmek için birden fazla yöntem var. Bu kısımda bu yöntemlerin üzerinden geçeceğiz. Detaylı içerikler için bölüm içinde yer alan linklere de göz atabilirsiniz.

Upwork’te kazandığınız parayı çekmek için birden fazla yöntem vardır. Bunlar ise aşağıdaki gibidir;

  • Direkt olarak yerel bankanıza, yerel para biriminiz ile gönderme. (1$ ücretlendirme yapılır ve döviz kuru bir miktar ucuzdan hesaplanır.)
  • Direkt olarak yerel bankanıza dolar olarak para çekme.  (30$ ücretlendirilir.)
  • Payoneer hesabınıza Dolar veya TL olarak çekebilme özelliği. (1$ olarak ücretlendirilir.)
  • Eğer şirketiniz varsa gene bu ödeme yöntemlerini tercih ederek, doğrulama yaptığınız şirket hesabınıza ödeme alabilirsiniz.

Birlikte İhracat'tın sizler için hazırladığı "Upwork Nedir?: Kapsamlı Upwork Kılavuz Haritası" içeriğinden şimdilik bu kadar! Eğer bunun gibi daha fazla içerik arıyorsanız, blogumuzu ziyaret edebilir ve takip edebilirsiniz.


Bölüm 6

Upwork Hakkında SSS

Yeni Başlayanlar İçin Upwork İyi Bir Tercih Midir?

Upwork’e Kayıt Olmak Ücretsiz Midir?

Deneyimim Olmadan Nasıl Çalışmaya Başlayabilirim?

Upwork mü Yoksa Fiverr mı Daha İyi?

Yeni Başlayanlar İçin Upwork İyi Bir Tercih Midir?

Evet elbette! Eğer bir iş kolunda yetenekli olduğunuzu düşünüyorsanız ve esnek saatlerde çalışıp iyi bir gelir elde etmek istiyorsanız, Upwork sizin için iyi bir tercihtir. Upwork ile yeni fırsatlar yakalayabilir ve daha iyi şartlarda kazanç elde edebilirsiniz.

Upwork’e Kayıt Olmak Ücretsiz Midir?

Evet, Upwork’e katılmak tamamen ücretsizdir. Upwork profilinizi tamamlamanız ve başvurmanız yeterlidir. 24 saat içerisinde profiliniz eğer uygunsa onaylanmaktadır. Ve Upwork’te iş aramaya hızlıca bir başlangıç yapabilirsiniz.

Upwork’te Deneyimim Olmadan Nasıl Çalışmaya Başlayabilirim?

  1. Upwork'te küçük işlerle başlayın.
  2. Olumlu geri bildirime odaklanın.
  3. Upwork profilinizi optimize edin.
  4. Upwork'te teklif göndermeye başlayın.
  5. Çok sayıda Upwork İş Davetiyesi hedefleyin.
  6. Upwork görüşmesi için iyi hazırlanın.

Upwork mü Yoksa Fiverr mı Daha İyi?

Her iki platform için de iyi veya kötü dememiz doğru olmaz. Her iki platformunda artıları ve eksileri vardır. Bunları keşfetmek için “Upwork Nedir?” ve “Fiverr Nedir?” içeriklerimizi ziyaret ederek, sizin için en doğru olan platformu tercih edebilirsiniz.