Özgeçmiş (CV) Nasıl Hazırlanır?
Özgeçmiş (CV), işe alım sürecinde yaygın olarak kullanılan bir belgedir. Geçmişiniz ve nitelikleriniz hakkında bilgiler içerir ve sizinle ilgili en önemli, ilgili bilgileri açık ve okunması kolay bir biçimde işverenlere iletmelidir. Amaç, becerilerinize ve deneyimlerinize dayanarak pozisyon için neden benzersiz niteliklere sahip olduğunuzu hızlı bir şekilde iletmektir.
İşverenler tarafından fark edilecek bir özgeçmiş (CV) oluşturmak için birkaç basit adımı ve en iyi uygulamaları takip edebilirsiniz. Akılda tutulması gereken temel amaç, özgeçmişinizi alakalı ve okunabilir hale getirmektir. Bu özgeçmiş bölümlerinin her birini yazmanın en iyi yollarına daha yakından bakalım. Özgeçmişinizi yazarken veya güncellerken daha fazla ilham almak için sektörünüzden ve iş unvanınızdan özgeçmiş örneklerine bakarak özgeçmişinize gerekli kısımları ekleyebilirsiniz.
Profesyonel Bir Özgeçmiş (CV) Nasıl Oluşturulur?
Bir sonraki iş başvurunuz için özgeçmiş hazırlarken şu adımları izleyin:
1. Doğru Özgeçmiş (CV) Biçimini Seçerek Başlayın
"Biçim", özgeçmişinizde bilgileri görüntülediğiniz stil ve sıradır. Hangisinin sizin için uygun olduğuna bağlı olarak seçebileceğiniz yaygın olarak kullanılan üç özgeçmiş formatı vardır: Kronolojik (veya ters kronolojik) ya da işlevsel olarak hazırlayabilirsiniz.
Kronolojik bir özgeçmiş (CV) formatı, profesyonel tarih bölümünü ilk sıraya yerleştirir ve istihdamda boşluk olmayan zengin bir profesyonel çalışma geçmişiniz varsa iyi bir seçenektir.
İşlevsel özgeçmiş (CV) formatı beceriler bölümünü vurgular ve sektör değiştiriyorsanız veya iş geçmişinizde bazı boşluklar varsa iyi bir seçenektir.
2. Adınızı ve iletişim bilgilerinizi ekleyin
Özgeçmişiniz (CV) adınız ve e-posta adresiniz ve telefon numaranız dahil olmak üzere iletişim bilgileriniz ile başlamalıdır. Adınız, özgeçmişinizin üst kısmında, kalın veya belgenin geri kalanından daha büyük bir yazı tipiyle, ancak en fazla 14 puntoyla görünür olmalıdır. Örneğin, yaratıcı pozisyonlara başvuruyorsanız, online portföyünüze bir link de ekleyebilirsiniz.
3. Bir Özgeçmiş (CV) Özeti Veya Hedefi Ekleyin
İletişim bilgilerinizden sonra özgeçmiş (CV) özeti veya objektif ifade ekleme seçeneğiniz vardır . Objektif bir ifade, kariyer hedeflerinizi hızlı bir şekilde açıklar ve yeni kolej veya lise mezunları gibi sınırlı mesleki deneyime sahip olanlar için iyi bir seçimdir. Özgeçmiş (CV) özeti, ilgili iş deneyiminizi ve becerilerinizi tanımlamak için aktif dil kullanan kısa bir ifadedir .
4. Becerilerinizi Listeleyin
Hangi becerilerin sizi iş için çok uygun kıldığını düşünmek için bir dakikanızı ayırın . İş tanımını gözden geçirin ve geçmişte başarılı olduğunuz kanıtlanmış anahtar kelimeleri vurgulayın. Hem zor (teknik) hem de normal (kişiler arası) becerilerin yanı sıra kariyer veya sektör değiştirirken kullanabileceğiniz aktarılabilir becerileri göz önünde bulundurun. İşverenle alakalı anahtar kelimelerle bir beceri bölümü oluşturun. Öncelik olarak ise sertifikalar veya lisanslar gibi gerekli becerileri listeleyin.
5. Anahtar Kelimelerle Profesyonel Geçmişinizi Listeleyin
Mesleki tarih bölümünüzü ters kronolojik sırayla yazın. En son işinizle başlayın ve şirket adını, çalıştığınız süreyi, iş unvanınızı ve şirkette geçirdiğiniz süre boyunca elde ettiğiniz birkaç önemli başarıyı içeren kısa bir açıklama yapın. Orada çalışırken deneyimlediğiniz ilgili öğrenimleri veya büyüme fırsatlarını da dahil edebilirsiniz.
Mesleki geçmişinizi listelerken, birkaç en iyi uygulamayı aklınızda bulundurmalısınız:
- Mümkün olduğunda etkinizi ölçmek için sayıları kullanın. Belirli sayısal başarıları dahil etmek, işverenlerin şirketlerine doğrudan potansiyel değerinizi anlamalarına yardımcı olabilir. Örnek: "Sarf malzemeleri talep etmek için yeni süreç geliştirildi, yerine getirme süresini %10 azalttı."
- İş tanımındaki anahtar kelimeleri kullanın. Beceriler bölümünüze benzer şekilde, iş geçmişi mermilerinize iş tanımındaki bilgileri de eklemelisiniz. Örneğin, iş tanımı satış kotalarını karşılamanın öneminden bahsediyorsa, geçmiş rollerde kotaları nasıl karşıladığınız veya aştığınız hakkında bilgi ekleyebilirsiniz. Örnek: "Yıllık %250 satış kotasına ulaşma ve iki çeyrek üst üste satış MVP'sini kazanma hedefine ulaşıldı."
- Kısa olun. İşverenlerin özgeçmişinizi incelemek için yalnızca birkaç saniyesi vardır, bu nedenle açıklamalarınızı mümkün olduğunca kısa ve alakalı tutmalısınız. “ve” "veya" gibi dolgu sözcüklerini kaldırmayı deneyin. Rolünüzü tanımlayan birden çok satır yerine yalnızca önemli başarıları listelemelisiniz.
- Eylem fiillerini kullanın. Profesyonel başarılarınızı tanımlamak için eylem fiillerini kullanarak daha güçlü bir etki yaratın. Bazı örnekler arasında "geliştirilmiş", "kaydedilmiş", "sürülen" ve "yönetilen" yer alır.
Diğer iş deneyimleri için de aynı süreci takip edin. Kapsamlı bir mesleki geçmişiniz yoksa, aynı formatta staj ve gönüllü fırsatları da eklemelisiniz.
6. Bir Eğitim Bölümü Ekleyin
Bir eğitim bölümü, özellikle sınırlı iş deneyiminiz varsa (yakın zamanda üniversite veya lise mezunları gibi) veya yeni bir sektöre geçiş yapıyorsanız değerli olacaktır. Aşağıdakiler gibi bilgileri dahil edebilirsiniz:
- İlgili kurs
- Not ortalaması (3.5'in üzerindeyse)
- Kulüp veya organizasyonlara katılım
- Sahip olunan liderlik pozisyonları
- Ödüller, başarılar veya sertifikalar
Eğitim bölümünüzü yazarken, kurumun adını, devam tarihlerini ve derecenizi veya çalışma alanınızı belirtmelisiniz. Orta veya daha yüksek seviyeli pozisyonlara başvuruyorsanız, özgeçmişinizde daha alakalı mesleki deneyime yer açmak için okulunuzun adı ve devam tarihleri dışındaki her şeyi kaldırabilirsiniz.
İş tanımıyla ilgili sertifikalarınız veya lisanslarınız varsa bunları da bu bölüme dahil edebilirsiniz. Yer kazanmak için, bu işin gereksinimleriyle doğrudan ilgili olmayan tüm kimlik bilgilerini bırakabilirsiniz.
7. İsteğe Bağlı Bölümler Eklemeyi Unutmayın
Özgeçmişinizde (CV) önemli miktarda boşluk varsa, başarılar veya ilgi alanları bölümü eklemeyi unutmayın. Bu, özellikle sınırlı iş ve eğitim deneyimine sahip olanlar için daha kısa bir özgeçmişin tamamlanmasına yardımcı olabilir. Listelediğiniz başarıların ve ilgi alanlarının kariyer hedeflerinizi desteklediğinden ve potansiyel işverenlerle alakalı olduğundan emin olun.
8. Özgeçmişinizi (CV) Biçimlendirin
Özgeçmişinizin düzeni önemli olmakla birlikte, yazı tipi stili , yazı tipi boyutu, kenar boşlukları ve boşluklar gibi biçimlendirme ayrıntılarına da dikkat etmelisiniz . Özgeçmişinizi biçimlendirmek, özgeçmişinizin temiz, profesyonel görünmesini sağlayabilir ve okunabilirliği artırabilir. Bir işverenin dikkatini çekmeye çalışırken bu anahtardır. Özgeçmişinizin gösterişli görünmesine yardımcı olabilecek birkaç önemli ipucu:
- Yazı tipinizi 10 ile 12 punto arasında yapın.
- Arial veya Helvetica gibi temiz ve okunması kolay bir yazı tipi seçin; stilize edilmiş yazı tiplerinden kaçının.
- Kenar boşluklarınızın 2 ila 2,5 cm olduğundan emin olun.
- Adınızı ve bölüm başlıklarınızı kalın veya biraz daha büyük yapın (en fazla 14 punto kullanın).
Eğitim ve profesyonel geçmiş bölümleriniz gibi birkaç farklı bilgiyi listelerken madde işaretlerini kullanın.
9. Özgeçmişinizi (CV) Gözden Geçirin
Özgeçmişinizi (CV) yazım, dil bilgisi ve noktalama hataları için dikkatlice inceleyin. Özgeçmişinizi geriye doğru okumak, kelimeleri yeni bir sırayla sunarak hataları belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca özgeçmişinizi gözden geçirip gözden geçiremeyeceklerini güvenilir arkadaşlarınıza, meslektaşlarınıza, profesörlere ve aile üyelerine sormalısınız. Üçüncü taraf görüşleri, gözden kaçırmış olabileceğiniz yeni bilgileri ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilir.
Özgeçmişiniz birden fazla sayfadan oluşuyorsa, dolgu kelimelerini veya gereksiz bilgileri kaldırarak her bölümü birleştirmenin veya kısaltmanın yollarını inceleyin. Sağlık veya akademi gibi üst düzey pozisyonlara veya sektörlere başvuruyorsanız iki sayfa kabul edilebilir.
10. Özgeçmişinizi Her Pozisyon Için Özelleştirin
Özgeçmişinizi, başvurduğunuz her pozisyona göre uyarlamak için gözden geçirmeniz önemlidir. Her iş için, beceriler bölümündeki anahtar kelimeleri, işverenin ihtiyaç duyduğu şeye çok uygun olacak şekilde ayarlayın. Mesleki tarih ve eğitim deneyimleri bölümlerinde vurguladıklarınızı iş tanımında belirtilenlere göre de değiştirmelisiniz.
Özgeçmiş (CV) Örneği
Kombinasyon özgeçmiş formatını izleyen bir özgeçmiş örneği:
- Bilge Furmaz
- İstanbul, Kartal • 123-456-7891
- [email protected]
- bilgedata.com
Özet
Sektör lideri önemli tasarım araçları ve yazılımlarında uzmanlığa sahip, gayretli ve çalışkan bir grafik tasarımcı.
Beceriler
Temel grafik tasarım ve çalışma becerileri:
- Adobe Photoshop (uzmanlık seviyesi)
- Adobe InDesign (uzmanlık seviyesi)
- CorelDraw (orta seviye)
- Kendini motive eden
- Yaratıcı
- Çalışkan
Profesyonel Geçmis
Next Up Yayınları
Associate Graphic Designer, Ağustos 2016 – Günümüz
- Hem basılı hem de çevrimiçi yayınlar için oluşturulmuş grafikler
- Tasarımların doğruluğunu ve işlevini sağlamak için editörlerle işbirliği içinde çalıştı
- Baskı grafik tasarımındaki benzersiz zorlukların üstesinden gelmek için geliştirilmiş temel yazılım uygulama becerileri
Seviye 10 Tasarım
Stajyeri, Haziran 2013–Haziran 2014
- Müşteriler için grafikler oluşturmak için grafik tasarım becerilerinden yararlanıldı
- Adobe Suite ürünleri için öğrenilen temel beceriler
BEU Üniversitesi Gazetesi
Grafik Tasarımcısı, Eylül 2012–Mayıs 2014
- Çevrimiçi yayın için tasarlanmış grafikler
- Grafiksel olarak benzersiz profiller tasarlamak için yazarlar ve editörlerle birlikte çalıştı
- Kullanılmış ve geliştirilmiş Photoshop becerileri
Eğitim Geçmisi
Beykent Üniversitesi - Ağustos 2010–Mayıs 2014 - B.FA, Animasyon ve Dijital Sanatlar | 3.5 not ortalaması
CV hazırlamak yerine freelancer olmayı düşünür müsün?
Saygın bir üniversiteden mezun oldun ve aylarca başvuru yapmana rağmen henüz hiçbir firmadan geri dönüş alamadıysan freelancer olmayı da düşünebilirsin.
Özellikle Upwork ve Fiverr üzerinden; müşteri bulmak, ödeme alma gibi problemleri çözerek bütün dünyaya yeteneklerini pazarlayabilirsin. Yeni mezun olarak geçmiş deneyimin olmasa bile.
Upwork konusunda Udemy eğitimlerine göz atabilirsin.
Özgeçmiş (CV) Hakkında SSS
Özgeçmiş (CV) Nedir?
Özgeçmiş, bir iş başvurusunda bulunan kişinin bir pozisyon için niteliklerini sıralamak için oluşturduğu resmi bir belgedir. Bir özgeçmişe genellikle, başvuranın belirli bir işe veya şirkete ilgi duyduğunu ifade ettiği ve özgeçmişle ilgili en alakalı ayrıntılara dikkat çektiği özelleştirilmiş bir kapak mektubu eşlik eder.
Nasıl CV (Özgeçmiş) Hazırlayabilirim?
- Doğru Özgeçmiş Formatını ve Düzenini Seçin
- Kişisel Bilgilerinizi ve İletişim Bilgilerinizi Belirtin
- Bir Özgeçmiş Özeti veya Amaç Kullanın
- İş Deneyiminizi ve Başarılarınızı Listeleyin
- En İyi Becerilerinizden Bahsedin
- (İsteğe bağlı) Ek Özgeçmiş Bölümlerini Dahil Edin - Diller, Hobiler, vb.
- Bilgilerinizi İş İlanına Göre Uyarlayın
- İkna Edici Bir Kapak Mektubu Hazırlayın
- Özgeçmişinizi ve Kapak Mektubunuzu Düzeltin.
İyi Bir Özgeçmiş 2022'de Nasıl Hazırlanır?
Başarılı bir 2022 iş araması için özgeçmişinizin güçlü bir girişe, sağlam metriklere, son teknoloji bir formata ve evet, hatta COVID dönemi ile ilgili becerilerinizden bahsetmeye ihtiyacınız var. Çoğu işveren özgeçmişinizin en üstüne kısaca bakar… ardından işlerinizin tarihlerini görmek için kariyer geçmişinizi inceler.
En Iyi Özgeçmiş Nedir?
En iyi özgeçmiş formatı, ters kronolojik formattır. İşte nedeni: Okuması ve gözden geçirmesi çok kolay. Çoğu insan kullandığından, işe alımcılar ve işe alma yöneticileri bu biçime aşinadır.
Bir Özgeçmişin 4 Ana Bölümü Nedir?
Tipik olarak, bir özgeçmiş aşağıdaki bölümleri içerecektir:
- Başlık. Adınızı, tam adresinizi, telefon numaranızı ve e-posta adresinizi ekleyin.
- Mesleki Amaç (isteğe bağlı) Bu, niyetlerinizi ve başarılarınızı vurgulayan bir ifade veya cümledir.
- Nitelik Özeti (isteğe bağlı)
- Eğitim
- Tecrübe
- Referanslar
Topluluğa katıl
Freelancer olarak gelişmiş ülkelerde bizimle aynı işi yapanlarla aynı gelire sahip olmanın yollarını birlikte keşfediyoruz. Bu yolda bize katılmak istersen aşağıdaki butonu kullanabilirsin.