Freelancer Veri Analisti Nasıl Olunur?

Freelancer Veri Analisti Nasıl Olunur?

Veri analizi, işletmeler için ve genel olarak topluma yararlı olan ve daha hızlı karar vermeye yardımcı olan bilgileri elde etmek için verilerin işlenmesi, değerlendirilmesi ve ince ayarlanması ile ilgilenir. Şirketler, hükümetler, kuruluşlar artık verilere her zamankinden daha fazla güveniyor.

Veriler, bir sonraki büyük ürünü, politikayı belirlemede, yatırım yapmada veya hedef müşterilere ulaşmada onlara yardımcı olur. Ayrıca tüm bu sorunlar için çığır açan çözümlere ulaşabilirler. Bir veri analisti bu işlemleri yürütür. Onun işi sadece sayıları çalışmakla sınırlı değildir. Ancak, şirketler için somut sonuçlara ulaşmaya yardımcı olan kararlar almak için verileri kullanmakta başarılıdır.

Veri analistleri, çeşitli analitik ve istatistiksel araçların yardımıyla verileri ölçerek, verileri tahmin etme konusunda kanıtlanmış bir ustalığa sahiptir. R, Python, Microsoft Excel, SAS ve diğerleri, veri analistleri tarafından kullanılan araçlardan birkaçıdır. Veri sistemleri tasarlarlar, oluştururlar, onarırlar.

Aynı zamanda, veri analistleri de veri madenciliği yapar, veri kümelerini değerlendirmek için araçlar kullanır, küresel trendlere göre çalışır, mühendisler, programcılar ve diğerleriyle birlikte çalışarak tahminlerde bulunur. Bir şirkette çalışmanın aksine, tıpkı bir freelance çalışan bir veri analisti olarak UI/UX tasarımcısı , ilk etapta aklınıza gelmemiş olabilecek çok sayıda endüstriyi keşfetme fırsatına sahip olursunuz.

Hangi Yeteneklere İhtiyacın Var?

Hangi Yeteneklere İhtiyacın Var?

Veri analizi işleri artık şüphesiz kazançlı hale geldi. Freelancer veri analisti olarak çığır açmak ister misiniz? Öncelikle, kendiniz için sağlam bir portföy oluşturarak başlayın ve Wix veya WordPress'te özel bir alan adı ile kendiniz için temel bir web sitesi yaparak kendinizi ortaya koyun .

Eşzamanlı olarak, endüstrideki uzman kişilerle ile etkileşim kurmak, ağ kurmak ve işletmelere ulaşmak için potansiyel müşteriler elde etmek için LinkedIn'den yararlanmaya başlayın. Ayrıca, ilgili uluslararası ve yerel projelere göz kulak olmak için Upwork, Fiverr gibi freelancer  iş sitelerinde bir varlık oluşturun.

Son olarak, iletişim becerilerinizi, genel bilginizi, iş keskinliğinizi, alan bilginizi, büyük resim analizinizi de geliştirmeyi başarırsanız, o zaman diğer freelancer veri analistlerine göre her zaman bir üstünlüğe sahip olursunuz.

Ayrıca yazma, kişisel marka oluşturma, ağ oluşturma, finans, olası satış yaratma, kaynak tahsisi gibi girişimciliğin temellerini bilmek sizi diğerlerinden ayıracaktır.

Avantajlar ve Dezavantajlar

Avantajlar ve Dezavantajlar

Avantajları

  • Program esnekliği – Uzaktan çalışmak, özellikle kişinin ailesine bakarken, genellikle daha fazla program esnekliği sunabilir.
  • İşe gidip gelmek yok - Bir işe gidip gelmemek, sadece pijamalarınızla uyumak ve çalışmaktan daha fazlası anlamına gelir, ayrıca daha az fırsata sahip bir bölgede veya aksi takdirde önemli bir işe gidiş geliş içerebilecek nispeten kırsal bir bölgede yaşıyorsanız son derece yararlı olabilir.
  • Tasarruf sağlar – İşe gidip gelirken, öğle yemeğini dışarıda yerken, işe giderken kahve içerken vs. tasarruf edebilirsiniz. Evden çalışırken bu maliyetlerin bazılarını yönetmek daha kolay olabilir.
  • Odaklanma yeteneği – Bu kesinlikle herkes için geçerli olmasa da, konuştuğum bazı analiz uzmanları, iş arkadaşlarının dikkatini dağıtan daha az şeyle veri projeleri üzerinde daha yoğun çalışabileceklerini söylüyor. Analitik, kişinin tercih ettiği ofis ortamına bağlı olarak evde gerçekleştirmesi daha kolay olabilecek çok fazla odaklanma ve konsantrasyon gerektirebilir.

Dezavantajları

  • İş/ev sınırı yok – Bilinen en büyük zorluklardan biri, iş hayatının nerede bitip ev hayatının nerede başladığını belirlemedeki zorluk. Bu aynı zamanda ofiste olduğunuzdan daha fazla saat çalışmanıza neden olabilir, çünkü bazı iş arkadaşlarınız uzaktan çalıştığınız için “her zaman görev başında olmanız” gerektiğini düşünebilir.
  • İşbirliği zorluğu – Web konferansı teknolojisinden bağımsız olarak, uzaktan çalışan çoğu profesyonel, ekibin geri kalanından fiziksel olarak ayrı olduğunuzda işbirliğinin daha zor olabileceğini söyleyecektir. Ekibiniz sizi ne kadar özenle güncel tutmaya çalışırsa çalışsın, döngüde kalmak zor olabilir. Başkalarıyla birlikte gelişme eğilimindeyseniz, oldukça yalnız da olabilir!
  • Öğrenme fırsatlarını kaçırma – İşbirliğine benzer şekilde, iş arkadaşlarınızla sohbet etme veya bir iş üzerinde çalışıyorlarsa onlardan bir şeyler öğrenebilme gibi, uzaktan çalışarak kaçırabileceğiniz birçok resmi olmayan öğrenme fırsatı vardır. Uzaktan çalışmak, ekibinizin veya müşterinizi sizi nasıl gördüğünü etkileyebilecek kişilerarası öğrenme deneyimlerinden de sizi uzaklaştırır.
  • Yönetime daha az maruz kalma – Daha az yönetim gözetimine sahip olmak bir rahatlama olsa da, yönetim ekibinin sürekli olarak erişebileceği bir yerde olmadığınız için terfilerin gelmesini de zorlaştırabilir.
  • Yönetim zorluğu – Uzaktan çalışırken yönetici olmak mümkün olsa da, bunun getirdiği zorluklar da vardır. Bir ekibi uzaktan yönetiyorsanız, personelinizle tutarlı temas noktaları oluşturmalısınız.
  • Araçlara/kaynaklara daha az erişim – Evden çalışmak, ofiste sahip olabileceğiniz araçlara, öğrenme materyallerine veya diğer kaynaklara daha az erişiminiz olduğu anlamına gelebilir. Ayrıca mentorluk gibi mesleki gelişim fırsatlarını çok daha zorlu hale getirebilir.
  • Gelecekteki fırsatlar üzerindeki etkisi – Uzak fırsatlar her zaman ofisten çalışıyormuşsunuz gibi aynı ışıkta görülmez ve bazı işverenler uzak pozisyonları yarı zamanlı olarak düşünebilir.
Hangi Freelancer Sitelerinde Çalışabilirsin?

Hangi Freelancer Sitelerinde Çalışabilirsin?

  • FlexJobs
  • Upwork
  • Authentic Jobs
  • Fiverr
  • People per hour
  • freelancer.com
Bir Freelancer Veri Analisti Ne Kadar Kazanır?

Bir Freelancer Veri Analisti Ne Kadar Kazanır?

6 Şubat 2022 itibariyle, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir Freelancer Veri Analisti için yıllık ortalama ücret 74.481 ABD Dolarıdır.

Her ihtimale karşı, basit bir maaş hesaplayıcıya ihtiyacınız varsa, bu da saatte yaklaşık 35.81$'a denk geliyor. Bu, haftada 1.432 ABD Doları veya ayda 6.207 ABD Doları eşdeğeridir.

ZipRecruiter yıllık maaşları 159.500 $ kadar yüksek ve 22.000 $ kadar düşük görürken, Freelance Data Analyst maaşlarının çoğu şu anda 41.500 $ ile 95.000 $ arasında değişiyor ve Birleşik Devletler genelinde en çok kazananlar yıllık 142.000 $ kazanıyor Devletler.

Bir Freelancer Veri Analisti için ortalama ücret aralığı büyük ölçüde değişir, bu da beceri düzeyine, konuma ve yılların deneyimine bağlı olarak ilerleme ve artan ücret için birçok değişkene sahip olduğu anlamına gelir.

Burada sadece Amerika maaşlarından bahsettik çünkü, amacımız dünyanın neresinde olursa olsun herkesin eşit ise eşit ücret kazanması. Pratikte birebir aynı ücreti kazanmak zor olsa da bu ücretin en azından %80'ine ulaşmak hedefimiz olabilir.

Yeni Başlayanlar İçin İpuçları

Yeni Başlayanlar İçin İpuçları

1. Mükemmele Takılmayın

Akılda kalıcı bir isim bulmak, bir web sitesi oluşturmak, bir logo tasarlamak, bir işletme lisansı almak ve liste uzayıp gidiyor. Her zaman site adınızı veya logonuzu sevmeyebilirsiniz. Hatta web siteniz yarım bile olabilir. Bunu sorun haline getirmeye gerek yoktur ve mutlaka zamanla üzerine düşerseniz düzelecektir. İstediğiniz geri dönüşleri hemen alamayabilirsiniz. Müşteriler nadiren bağlantıya tıklar. Gerçekten aradıkları şey, sağlam bir teklif ve iyi bir geçmiş performansın kanıtıdır.

2. Bir Platform Seçin

Yeni başladığınızda, kendiniz müşteri bulmaya çalışarak zaman kaybetmeyin. Haftalarca soğukkanlılıkla işletmeleri arayarak, danışman olarak iş ilanlarına başvurarak ve çok az başarı ile ağdaki insanlara ulaşarak geçirirsiniz. Freelancer platformlarını kullanarak çok daha fazla başarı elde edersiniz.

Basit bir google araması, birçok site gösterecektir. En çok rağbet görenlerden biri Upwork'dur. Çoğu, kazancınızın bir yüzdesini alır. Fakat buna kesinlikle değer.

Unutmayın, temel yetkinliğiniz satış değil, veri bilimidir. Oranlar %5-20 arasında değişebilir ve genellikle daha fazla zaman harcadıkça düşer. Bu size çok fazla gibi gelebilir, ancak eski yöntemlerle müşteri bulmaya çalışırken kazanılan zaman için ödenmesi gereken küçük bir bedeldir.

3. Sağlam Bir Teklif Oluşturun

Sağlam bir teklife sahip olmak bir fark yaratır. Belirli bir projeye göre değiştirin. Bu konuda yardımcı olabilecek birçok öğretici var. Sizin için neyin işe yaradığını görmek için deney yapın.

Şunu bilmelisiniz ki,bu bir özgeçmiş değil. Müşterinin umursadığı tek şey, işi makul bir fiyata yapıp yapamayacağınızdır. Bunu ispatlayabilirseniz hangi okula giderseniz gidin sizi başka birine tercih edecekler.

Onları da kendi değerinize sattığınızdan emin olun. Müşteriler, iyi bir fiyata en kaliteli ürünü aldıklarını bilmek isterler.

4. İlk Müşterinizi Bulun (H3)

İlk müşteriyi bulabilmek açık ara en zor olanıdır. İlk  5 yıldızlı incelemeyi aldığınızda, ikinci müşteriyi bulmak bunun yarısı kadar bile sürmez. Üçüncüsü, ikincinin yarısı kadar zaman alır. Bir yılı hızlı ileri saralım ve bir bakmışsınız sizin profilinizi incelemeden gelen müşteriler var. Aslında üzerinde çalışacak zamanınızdan daha fazla iş talebi almaya başlayacaksınız.

İlk birkaç müşteriniz para kazanmak için değil inceleme oluşturmak içindir. Saatlik ücretiniz ilk başlarda size az gelebilir. Upwork ile birkaç başarılı projeden sonra “yükselen yıldız” rozeti alacaksınız. Bu yardımcı olur çünkü birçok müşteri özellikle bu seviyedeki freelancer çalışanları arıyor.

Son olarak, bir müşteri sizinle iletişime geçerse ancak başka biriyle gitmeye karar verirse, geri bildirim istemekten çekinmeyin. Uzun vadede size yardımcı olabilecek ve hatta ileri taşıyabilecek bir çok geri dönüş alabilirsiniz.

5. Oranınızı Organik Olarak Artırın

İlk birkaç başarılı projenizden sonra, oranınızı kademeli olarak yükseltmeye başlayın. İş almayı bırakırsan, tekrar indir. Upwork'ün premium versiyonu ile bir proje için teklif aralıklarının ne olduğunu görebilirsiniz.

Bu bilgiyi görmek her kuruşuna değer çünkü ne zaman normalden daha yükseğe çıkabileceğinizi veya sözleşmeyi kaybetme riskiniz olup olmadığını (veya bununla uğraşmamanız gerektiğini) görebilirsiniz.

Belki sizin için asıl anahtar profil oranı olabilir. Yeterli işiniz olduğunda ve diğer projelerde çalışmak için yeterli zamanınız olmadığında, istekleri yavaşlatmak için profil oranını yükseltebilirsiniz.

Bunu “şu anda istediğimden çok daha fazla saat çalışmayı düşünmem için bana ne kadar ödemek zorunda kalacaklar?” olarak düşünün. Şaşırtıcı bir şekilde, işleri yavaşlatmadığını görecekseniz.

Sonra oranı daha da yükseltin çünkü gerçekten daha fazla çalışmak için yeterli zamanınız kalmayacaktır. Ve yine, iş gelmeye devam eder. Çok fazla çalıştıktan bir ay kadar sonra denge oranını ve işin sürekli olarak sizin için rahat olan bir hızda gelmesini ayarlayabilirsiniz.

Freelance Veri Analisti Hakkında SSS

Freelance Veri Analisti Hakkında SSS

Freelance Çalışan Bir Veri Analisti Ne Yapar?

Bir freelancer veri analisti olarak göreviniz, sözleşme bazında veri toplamak ve müşteriniz için yorumlamaktır. Veri analistleri, satış, lojistik, sosyal bilim araştırmaları, devlet ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar, pazar araştırması, bankacılık ve sağlık hizmetleri dahil olmak üzere birçok endüstri ve alanda çalışabilirler.

Freelancer  Bir Veri Analisti Ne Kadar Kazanabilir?

Bir Freelancer Veri Analisti için ulusal ortalama maaş, Amerika Birleşik Devletleri'nde 74.481 ABD Dolarıdır. Tabi bu kazanç yeni başlayan ve uzman kişilere göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Freelancer  Çalışan Bir Veri Analizinin Maliyeti Ne Kadar Olmalıdır?

20–50$/saat. Türkiye'de ortalama bir ücret belirlenememiştir. Fakat Amerika gibi ülkelerdeki Freelancer Ver Analistlerinin ortalama olarak saatlik ücreti 20 ila 50 ABD Doları arasında değişkenlik göstermektedir.

Veri Analisti Olarak Freelancer Çalışabilir Misiniz?

Freelance çalışma kapasitesinde veri analisti olarak çalışmanın, kendi çalışma saatlerinizi belirleme ve müşteri olarak kimi kabul edeceğinizi seçme dahil olmak üzere birçok faydası vardır. Ayrıca evden çalışabilir ve çeşitli sektörlerdeki şirketlere yardımcı olabilirsiniz.

Topluluğa katıl

Freelancer olarak gelişmiş ülkelerde bizimle aynı işi yapanlarla aynı gelire sahip olmanın yollarını birlikte keşfediyoruz. Bu yolda bize katılmak istersen aşağıdaki butonu kullanabilirsin.