Upwork iş başvurusu nasıl yapılır?

Upwork iş başvurusu nasıl yapılır?

Bu taktikleri uygulayan, odaklanan ve tabi ki yeterli basvuruyu yapan kimseden "ben is alamadim" sozunu duymadim. 1 kisi haric. Adi bende kalsin :)

Peki neden is alamayabilirsin?

  • Sektorunu dogru secmemis olabilirsin.
  • Profilini %100 doldurumamis olabilirsin.
  • Vaz gecmis olabilirsin. Birlikte Ihracat Discord toplulugunda 2 kisi 150+ basvuru sonrasinda ilk isini aldi. Kimi 20, kimi 150 basvuruda ilk kapiyi araliyor ama neredeyse kesin araliyor.

Eger Upwork profilini hazirlamadiysan once seni bu yaziya alalim.

Upwork'te işlere başvurmak ücretsiz mi?

Hayir degil. Baslangicta 20 connect'e sahip olsan da her bir basvuru yaklasik $1'lik bir maliyetle geliyor ama 100 basvurudan birini alsan bile bu ucreti fazlasiyla cikartiyorsun veya cikartmak adina yol aliyorsun.

Bu kisa ve asiri genel cevaptan sonra simdi biraz daha detaya inelim. RSS Bot kullaniyorsun ve aradigin kriterlere gore isler onune dusuyor. Bir tane is var ki cok hosuna gitti. Upwork'te ilan detay sayfasina girdin ve aklinda o soru var: "Bu ise basvurayim mi?"

Doğru Filtreyi Kullan

Adım 1: Doğru Filtreyi Kullan

Kategori Seçimi

Mutlaka seninle alakalı kategoriyi veya kategorileri seçmelisin. İş verenlerin hepsi Upwork'in sistemini çok iyi kullanamadıkları veya ne istediklerini tam bilemedikleri için aradıkları anahtar kelimeyi kategori ile anlamlandırmaktadır. Örneğin; dashboard isteyen bir iş veren Data-Analytics kategorisini seçiyorsa veri görselleştirme araçlarını kullandırmak; Development'i seçiyorsa dashboard alt yapısı geliştirmek istiyordur.

Freelancer Sayısı

Ne kadar çok freelancer o kadar yüksek ise giriş şartı olsa da bu tarz ilanların genelinin ücretleri çok düşüktür. Ayrıca, başvurduğum firmaların beni bir sepetin içinde almasını değil birebir konuşarak beni seçmesini tercih ettiğim için genellikle bu ilanlara başvurmuyorum.

Hedefimiz düşük saatlik ücretlere outsource çalışmak değil; yüksek ücretli danışman seviyesinde ihracat yapmak.

Uzmanlık Seviyesi

Bir konuda uzman değilsen lütfen freelançer platformlarına girmeden önce kendine bir uzmanlık belirle, üzerine çalış ve sonra gel. Moralini bozmadan uzmanlık konusunu biraz açmak istiyorum.

Aşağıda 2 farklı uzmanlık alanından bahsetmek istiyorum:

  • Mobil Uygulama Geliştiricisi: Senelerce birden fazla yazılım diline, kullanıcı deneyimine ve uygulama mağazalarına hakim olmak için çalışman gerekiyor. Yine de birbirinden farklı sektörler ve uygulama türlerine hakim olman mümkün olmuyor.
  • Canva Uzmanı: Facebook reklam görseli, afiş, e-book, YouTube video kapak videosu tasarlayabileceğiniz ve içerisinde binlerce hazır şablonun olduğu platform. Bütün alanlarda değil ama en ilgi çeken birkaç alanda uzmanlaşmanız 4-6 haftanızı alır.

Eğer uygulama geliştirme alanında bir işe absvuruyorsanız ve 6 aylık bir deneyiminiz varsa giriş seviyesindeki işlere başvurmayı tercih edeceksiniz ama Canva'da 2-3 aylık gerçek saha deneyiminiz olduğunda artık uzman seviyesinde başvurabilirsiniz. Eğer bir konuda uzman değilseniz nis bir alan/araç seçin ve orada uzmanlaşıp "uzman" sıfatıyla buraya giriş yapın.

Müşterinin aklındaki bütçe de uzmanlık seviyesine göre değişkenlik göstermektedir:

  • Giriş seviyesindeki ilanları genelde en ucuz teklif veren alır. Alım gücü düşük olan ülkelerden yapılan başvurular bu ilanlarda öne çıkar. İşin kaliteli yapılmasından ziyade sadece yapılması önemlidir. Bu nedenle bu ilanlardan kaçın ve uzmanlaştığın ilanlara başvur.
  • Orta seviyede uzmanlık gerektiren ilanlar ise adı üstünde ortada. İş veren bir uzmanla çalışmak istiyor ama uzman kadar para vermek istemiyor. Bu ilanlarda genellikle belirli alanda uzmanlığı olan kişileri düşük ücretle çalıştırmak isteyen iş verenlerden gelir. (genelleme yapıyorum)
  • Uzmanlık isteyen ilanlar en sevdiğim seçenek. Bu ilanların bütçesi veya saatlik ücreti ne olursa olsun eğer benzer işi daha önce yapmış bir uzmansanız yukarı doğru esnetebilirsiniz. İş veren alanında uzman kişileri aramakta ve doğru kişiyi bulduğuna inanırsa daha yüksek ücret vermekten çekinmeyecektir.

Diğer Filtreler

  • Maksimum 10 teklif alan işleri filtere
  • Tavsiyem müşterinin en az 1 kişiyi (daha önceki işlerinde) ise almış olması. Böylece freelancerın işveren hakkında yaptığı yorumları inceleyebilirsin.
  • Lokasyona göre filtreleme yapmanı tavsiye etmem. İyi müşterinin nereden geleceği belli olmaz.
  • Proje uzunluğu da genelde farazi. Boş bırakabilirsin.
Sana uygun işlerden RSS ile anında haberdar ol

Adım 2: Sana uygun işlerden RSS ile anında haberdar ol

Filtreyi ayarladigina gore sirada islere hizli bir sekilde basvurmaya baslayabiliriz:

  • Öncelikle filtreye hatırlayacağımız bir isim verelim ve sağ üstteki buton "Save Search" aracılığıyla kaydedelim.
  • Üst menüden "Fınd Work' e tıklayarak ilanların düştüğü sayfayı açalım. Soldan kaydettiğimiz aramaya tıklayalım.
  • Sağda 3 nokta göreceksin. Ona tıklayarak RSS bağlantısını (tıklayarak) kopyalayın.

Sırada RSS bot kullanarak bu bildirimlerin size kısa aralıklarla (5-10dk) düşmesini sağlama zamanı geldi. Aşağıda önerdiğim bazı RSS okuyucularını bulabilirsiniz:

Olayın taktiği biraz daha hızlı şekilde başvurmak o yüzden ben ilan düştüğü gibi görmek istiyorum. Bu nasıl mümkün? RSS Bot denen güzel bir eklenti var. Bu eklenti FIPLAB tarafından çıkmış. Tarayıcınızda aratınca direkt bulabilirsiniz. Maç’te kullanımı gayet basit. Peki bu ne işe yarıyor? Yeni bir ilan geldiğinde bana 5 dakika içinde bildirimi geliyor. Aslında tek tek refresh atıp yeni ilan geldi mi diye bakmanın önüne geçiyor. Güzel bir otomasyon.

İlanı "gerçekten" oku

Adım 3: İlanı "gerçekten" oku

İlanın içeriği profilinle doğrudan alakalı mı?

Öncelikle çok basit bir soru sormak istiyorum. İlan hoşuna gitti ama içeriği profilinle alakalı mı? Upwork'te daha önce hiç iş almayan biri olarak profilinle alakasız bir işi alman çok daha zor. O nedenle profilinle alakasız işleri şimdilik eş geçmeni tavsiye ederim.

Talep edilen işi daha önce yaptın mı?

Esas soruya gelelim. O işi daha önce yaptın mı? Cevabın evetse direkt sonraki soruya geçebilirsin. Ama hayır cevabına 2 çıkış yolu önerebilirim:

  1. Hızlıca örnek çıkarabiliyorsan hiç durma basit bir örnek çıkar.
  2. Daha önce yapmadıysan, hızlıca bir örnek çıkaramıyorsan ve bu alanda iş almaya ihtiyacın varsa bu işi almış gibi düşün ve işi yap, portfolyona ekle. Mutlaka benzer işler tekrar çıkacak. Onlara yaptığın bu örnekle başvurursun.

Hızlıca örnek çıkarabiliyorsan hiç durma basit bir örnek çıkar.
Daha önce yapmadıysan, hızlıca bir örnek çıkaramıyorsan ve bu alanda iş almaya ihtiyacın varsa bu işi almış gibi düşün ve işi yap, portfolyona ekle. Mutlaka benzer işler tekrar çıkacak. Onlara yaptığın bu örnekle başvurursun.

Bütçesi

Bu maddede konu biraz karışıyor. Mümkün olduğunda basit anlatmak adına maddeleri kullanacağım

Eğer iş saatlik ise:

  • Aradığı uzmanlık seviyesi (Beginner, Intermediate, Expert) ne olursa olsun eğer senin saatlik ücretinin %70'inden düşükse başvurma.
  • Eğer senin saatlik ücretinin %70'inden yüksekse "kendi saatlik ücretinle" başvur. İş için saatlik ücretini düşürme. Seninle çalışmak isteyen ücretini de kabul etmeli.

Eğer sabit ücretli bir iş ise:

  • En temizi beklentinin üstünde bir bütçesi olan iş. Bu projeye müşterinin verdiği bütçe öle başvur.
  • Eğer müşteri Expert seviyesinde uzman arıyorsa, ve sen de gerçekten uzmansan, bütçeye bakmaksızın kendi düşündüğün bütçe ile başvur. Uzman arayan parasına katlanır. Başvuranlar arasında senden daha iyisi yoksa işi alma ihtimalin yüksek.
  • Eğer müşteri Beginner veya Intermediate seviyede bir freelançer arıyorsa bütçesi sana uygunsa başvur, değilse eş geç.

İngilizce Seviyesi

İşin içeriğine göre bu istek anlam kazanıyor. Eğer müşteri ajans ise ve senin diğer firmalarla konuşmanı bekliyorsa çok iyi seviyede İngilizce bilgisi gerçekten gerekiyor anlamına gelir. Ama iş teknikse ve sadece müşteri ile konuşmanı gerektiriyorsa Natıve seviyede İngilziçe istese de başvurabilirsin. Tabi ki kendini anlatabilecek kadar İngilizcen olduğunu varsayıyorum.

Başvururken elini korkak alıştırma. Her başvuru sadece ortalama $1'a maloluyor ve cevap alma ihtimaliniz %10 civarı. O nedenle uygun olabileceğiniz ve içinizin işindiği müşterilerin işlerine çekinmeden başvurun. Olay arz/talep olduğu için eğer aradıkları kişiye senden daha ucuza bulamazlarsa seninle çalışmak isteyecekler.

Uzmanlık Alanın mı?

Bu çok kritik. Upwork'te işi kapabilmek için tek bir madde olsa bence bu olurdu. O işi daha önce "gerçekten" yaptıysan ve bunu kanıtlayabiliyorsan yolun yarısını aştın demektir. İşer başvurduğun cover letter'da yapman gereken "Selam, bu işi daha önce yaptım. Ekte ilgili ekran görüntülerini gönderiyorum. Sorun olursa seve seve cevaplamak isterim" yazmak. Müşteri örnekleri gördüğünde ve gerçekten kendisiyle ilgili olduğunu hissettiğinde sana mutlaka yazacaktır.

Dokümantasyon

Bütçe yüksek ise mutlaka iş ilanında brief dokümantasyonu olup olmadığına bakın. Yoksa ise başvururken mutlaka isteyin. Yüksek ve sabit bütçeli iş açan ama ne istediğini tam bilmeyen müşteriler çok tehlikelidir. Porjenin kapsamı net olmadığı için işin ortasında yeni maddeler eklenmesi ve projenin tamamlanamaması olasıdır.

Upwork iş başvurusu nasıl yapılır?
Bu taktikleri uygulayan, odaklanan ve tabi ki yeterli basvuruyu yapan kimseden “ben is alamadim” sozunu duymadim. 1 kisi haric. Adi bende kalsin :) Peki neden is alamayabilirsin? Sektorunu dogru secmemis olabilirsin.Profilini %100 doldurumamis olabilirsin.Vaz gecmis olabilirsin. Birlikte Ihracat Di…
İlanı değil müşteriyi seç

Adim 4: İlanı değil müşteriyi seç

Evet yanlış duymadın. İşi yapabilmek önemli ama çok para harcayan, çalışması kolay müşteriyle çalışmak daha önemli. Detayları aşağıdaki yazıda bulabilirsin.

İlan Yaşı

İdeal ilan açıldıktan 15-30 dakika içinde başvurmaktır. Bunun için RSS Bot kurabilir ve sana uygun ilanların önünüze açıldığı anda düşmesini sağlayabilirsin. Peki neden hemen başvurmaya çalışıyoruz? 2 nedeni var:

  • Bazı iş verenler işi açtıktan sonra heyecanla başvuranlara bakıyorlar. O esnada uygun bir aday gördükleri anda iletişime geçme ihtimalleri çok yüksek.
  • Rekabet çok daha az. Her dakika daha fazla başvuran = daha yüksek rekabet anlamına geliyor. Tabi ki burada sendan daha iyi hazırlananlar olacak. Bu nedenle hızlı başvuracağım diye kalitesiz başvuru yapma. Kalite > zaman

Teklif Sayısı

İş gözünden kaçmış veya sana göre gece saatinde açılmış. İlana baktığında açılalı birkaç saat olduğunu ve başvuran freelancer sayısının 50'yi geçtiğini gördüm. başarı şansın çok düşük (yok değil) o nedenle başvurmadan geçebilirsin. Genelde 10'dan daha az freelancer'ın başvurduğu işleri ayırmaya çalış.

Mülakata Aldığı Kişi Sayısı

Mülakata aldığı kişi sayısı 3-4'u bulmuşsa başvurmadan geç derim. Yok eğer o işin aynısını daha önce yaptıysan bu örneğinle başvurabilirsin.

Mülakata Davet Ettiği Kişi Sayısı

İlan açılış sürecinde firmalara ilana uygun freelancer'lar öneriyor. Firmalar da bu kişilere davet gönderebiliyor. Eğer davet gönderdiği kişi sayısı 5'den yüksekse o kişilerin geri dönüş yapma ihtimali ve firmanın da o kişilerle çalışma ihtimali bir hayli yüksek. O nedenle bu işleri de geçebilirsin.

Upwork’te doğru müşteri nasıl seçilir?
Gelin sizinle hangi işe başvurmalı konusunda bir çalışma yapalım. Öncelikle arama sonuçlarını düzgün kullanmak gerekiyor. Direkt işlere bakmamak gerekiyor. Öncelikle filtre tarafına girmek gerekiyor. Bu filtre tarafında kullandığım en önemli filtre “payment verified” bu şu demek; bu arkadaşın kredi…

Upwork'te neden connect satın almalıyım?

Connectler her teklifde değişken sayıda harcanır 1 2 4 6 gibi sayılardır. 1.5 dolar 10 connecte denk. Mesela 5 tane 2 connectlik ise başvurursan 10 connectin biter ve tekrar connect alman gerekir ya da 2 tane 4 1 tane 2 connectlik ise başvurursan da aynı şekilde bu yüzden dönüş ihtimali çok düşük olan hire rate i çok düşük olan işlere başvurma konusunda tereddütler oluyor. boşa connect harcanmasın diye.

Ama güveniyorsan kendine ve işte de dönüş ihtimali görüyorsan acıma connecte çünkü 1 iş bile alsan çok büyük oradan telafi ediyor connecte harcadığın miktarı. Serdar

[Chrome Eklentisi] Yukarıdaki 2 adıma yardımcı olacak eklentiyi kur

Bu eklenti birlikteihracat.com üyelerinin Upwork'ten daha kolay iş alabilmesi için hazırlandı ama üye olmayanlar da ücretsiz bir şekilde faydalanabilirler. Topluluk içinde öğrendiğimiz bazı kriterleri denetleyen ve puan veren bir algoritma geliştirdik.

Eğer Udemy'de yer alan eğitimleri (udemy.com/share/103BEe/) aldıysan çoğuna hakimsin ama yine de tek tek göz atmak yerine bu eklenti sana yoldaş olacak. Baktığımız bazı kriterler şunlar:

  • Ödeme yöntemi
  • Müşteri puanı
  • İşe alım oranı
  • Lokasyonu
  • Bütçesi
  • Yayınlanma tarihi
  • Başvuran sayısı
  • Davet sayısı
  • İngilizce seviyesi
  • İşe yakınlığın
  • Ortalama saatlik ücreti
  • Upwork Plus müşterisi olup olmaması

Buradaki linkten Chrome eklentisini indirebilirsin.

Etkili Upwork "cover letter" nasıl olmalı?

Adim 5: Etkili Upwork "cover letter" nasıl olmalı?

Cover letter yazma taktikleri çok kişisel olsa da kendimde kullandığım ve işe yaradığını düşündüğüm ipuçlarını paylaşacağım.

  • İlan içeriğinin tamamını oku, sonra bir daha oku.
  • Eğer ilan içeriğinde soru(lar) sorulmuş ise eksiksiz hepsini cevapla
  • İlanda istenen özelliklerin hepsini karşılamıyorsan dürüst ol
  • Cover letter'in ilan kadar uzun olsun. Kısa yazılan iş ilanına uzun; detaylı yazılan ilana 1-2 cümlelik cover letter ile başvurma. İlkinde gereksiz efor harcamış, ikincisinde ilanı yazana saygısızlık yapmış olabilirsin.
  • Mutlaka yaptığın en alakalı işi örnek olarak ekle. Profilime bakabilirsiniz veya 10 tane örnek ekledim deme. Unutma cover letter'in özelliği işi almanı değil müşteriden ilk mesajı almanı sağlamak.
  • En temiz cover letter. "Benzer projeyi yaptım. Ekte gönderiyorum. Sorunuz olursa mesaj atabilirsiniz." yazmaktır.
  • İş ilanı işverenin, cover letter senin kaliteni ortaya koyar. Her başvuruyu özenli yap.
  • Asla hazır cover letter kullanma ve kendini anlatma. İşine odaklan ve her işe özel içerik hazırla.
  • Başvur ve unut. Bundan sonrası senin elinde değil. Sakin LinkedIn profilinden vs bulup rahatsız etme.

Kendi sektörümdeki freelancer'lara göre daha fazla görüntüleniyor ama daha az görüşmeye çağrılıyorum ve işe alınıyorum. Nedenleri neler?

Aklıma gelen 3 neden var:

  • Saatlik ücreti yüksek olanlarda durum böyle. Yani bakıp iç geçirip sonra başka profile yönleniyorlar.
  • Profilim saatlik ücretimin karşılığı değil (bunu düşünerek portfolyomu geliştirdim şimdi profil açıklamasına daha çıks şeyler yazacağım)
  • Bu grup dolayısıyla Upwork profilime bakan kişi sayısı çok ve zaten ise alma niyetiyle bakmadıkları için bu istatistiği şişiriyorlar (Zekeriya)

Bonus olarak Loom videosu kaydet. Böylece videonun izlenip izlenmediğini görerek cover letter'inin açılıp açılmadığını anlayabilirsin. Bu da seni süreci optimize etmeye yönlendirir:

  • Loom videosu hiç izlenmiyorsa cover letter'in açılmıyordur. İlana, fotoğrafına, profil başlığına odaklan.
  • Videolar açılıyor ama hiç mesaj almıyorsan bu sefer yazdıklarınla karşı tarafı etkilemiyorsun. Bu konuda kendini acımasızca eleştir. Eleştir ki daha iyi bir sen olma yolunda ilerle. Kalitesiz iş mi yapıyorsun? İngilizcen mi kötü? Karşı tarafın isteklerini anlayamıyor musun?

Bonus: İlk işlerini saatlik değil sabit ücretli almaya çalış

Amacımız Upwork'ten para kazanmak değil, Upwork'te hak ettiğimiz parayı kazanmak. Bu nedenle konuya arz/talep dengesinden bakmayı seviyorum.

ARZ: Daha önce iş deneyimin olsa da olmasa da Upwork'te yenisin. Ben Upwork'e girdiğimde Upwork dışı dünyada 10 yıllık deneyimim vardı. Ama doğal olarak bunu Upwork'e direkt getiremiyorum. Dolaylı yönden davranışların ve işe yaklaşımın bu deneyiminin getirdiklerini ortaya çıkarıyor.

TALEP: Şimdi de Upwork'te iş verenlerin gözünden bakalım. İlan açıyorlar ve 47 kişi başvuruyor. Cover Letter/niyet mektubu yazan herkes ben bu işi yaparım diyor. Kime inanacak? Tabi ki daha önce bu işi Upwork'te yapmış kişiye. Çünkü, Upwork dışında bu işi yaptım diyenin kendisine ait olmayan bir projeyi yapmış gibi göstermesi çok daha kolay.

Upwork'e yeni giren biri olarak işini ve yeteneğini arz ediyorsun. Ama arz çok yüksek. Peki ne yapman gerekiyor? Saatlik ücretini düşürerek çekiciliğini artırmak mı? HAYIR.

Plus üyelik alınca direkt 80 connects yükleniyor mu?

Evet.

Connect ne şartlarda geri bana gelir?

Birkaç koşul var. Eğer client birini hired etmeden işi kapattıysa o zaman geri geliyor ya da upwork şartlarına uymayan bir iş nedeniyle post kaldırıldıysa o zaman da aynı şekilde geri geliyor. Yani örneğin, seni interviewa aldı başkasını da aldı aynı zamanda diyelim. İşi sana değil de ona verdiyse, connectlerin maalesef geri gelmiyor. Withdraw etmenin mantığı daha çok şey gibi bence, baktın altından kalkabileceğin gibi değil bu nedenle geri çektin, ya da clientin historysinden sıkıntılı olduğunu anladın vazgeçtin gibi ya da zamanın yok ayıracak bu işe vs. En azından ben o şekilde bakıyorum.(İlayda)

Zaman içinde bazı başvurular iptal oluyor client tarafından ve bunların connect'leri size iade ediliyor Hepsi boşa gitmedi yani daha. Tabii bu başvurduğunuz client'lar sorumsuz ise oluyor. Şansınıza hepsi ilgili ve takip ediyorsa (ve birilerini işe alırlarsa) iptal olmaz. Ben son 2 günde 2 iptalden 8 connect aldım. Son 30 günde 30 civarı başvuru yapmıştım. Selim

Her konuda olduğu gibi burada da tek yol yok ama genele uygulayabileceğimiz bir yol haritası önermek istiyorum:

  1. Kendini tam yansıtan ve tek bir konuya odaklanmış bir profil oluştur.
  2. Daha önce yaptığın ve elinde örnek olan işlere ben bunu yaptım diye başvur.
  3. Saatlik değil sabit ücretli işlerle başla.
  4. $1-2.000'dan sonra saatlik ücretlere bakmaya başla.

Peki neden saatlik ücretle başlamayı önermiyorum?

  • Upwork'te henüz profilin güçlü değil.
  • Hak ettiğin ücretten çok azını teklif etme ihtimalleri yüksek.
  • Sadece iş almak için bu işi kabul etme ihtimalin var :)
  • Eğer çalışman beğenilirse sözleşme uzun süre açık kalabilir ve aylarca aynı düşük ücretten çalışmak durumunda olabilirsin.
  • Gelirden ziyade yorum ve yıldız alman çok daha önemli. uzun dönemli saatlik işlerde ilk yorumu alman aylarca sürebilir.

Eğer 5-10 iş ve 1-3 bin $ kazanırsan bu sefer kaliten Upwork tarafından da onaylanmış demektir. Böylece hiç çekinmeden hak ettiğini düşündüğün saatlik ücreti talep edebilirsin.

Topluluğa katıl

Freelancer olarak gelişmiş ülkelerde bizimle aynı işi yapanlarla aynı gelire sahip olmanın yollarını birlikte keşfediyoruz. Bu yolda bize katılmak istersen aşağıdaki butonu kullanabilirsin.